Gemeente Rotterdam

Uitvoeringsprogramma Haven en Haven- Industrieel Complex

Om meer duidelijkheid te scheppen over de gemeentelijke ambities ten aanzien van het havengebied is, in opdracht van het gemeentebestuur en in nauwe samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam N.V., het Uitvoeringsprogramma Haven en Industrieel Complex 2008-2012 opgesteld.

Onder het motto Een sterke stad met een sterke haven beschrijft het programma maatregelen om in nauwe samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam NV, de stad en haven economisch sterker, beter bereikbaar, attractiever en duurzamer te maken. De hoofdlijnen van het programma lopen langs de themas economie en arbeidsmarkt, ruimte en bereikbaarheid, milieu en veiligheid.

In 2004 is het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam verzelfstandigd en als Havenbedrijf Rotterdam NV verder gegaan. Hoewel de uitvoering van typische haventaken daarmee op afstand is gezet, is de gemeente nog altijd verantwoordelijk voor allerlei andere (publieke) taken in het havengebied. De gemeente Rotterdam en Havenbedrijf N.V. werken nauw samen in grote projecten, zoals de aanleg van de 2e Maasvlakte, de herontwikkeling van oude havengebieden en de verbetering van de bereikbaarheid en grootschalige verduurzaming van het havengebied.

Deze projecten leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven en de stad, maar er is meer nodig. De stad heeft veel belang bij een sterke en goed functionerende haven en andersom vraagt een steeds innovatievere en kennisintensievere haven om een sterke en aantrekkelijke stad. Daarom is door verschillende gemeentelijke diensten, in opdracht van het gemeentebestuur en in nauwe samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam N.V., het Uitvoeringsprogramma Haven en Industrieel Complex 2008-2012 opgesteld.

De gemeentelijke ambities ten aanzien van het haven- en industrieel complex staan beschreven in het Havenplan 2020, de Economische Visie 2020 en de Stadsvisie 2030. Het gaat hierbij om verbetering van de internationale concurrentiepositie van stad en haven. Niet alleen door het scheppen van meer ruimte voor de haven, versterking van de innovatiekracht en het aantrekken van meer internationale havengerelateerde bedrijven. Maar ook door in te zetten op goede bereikbaarheid via weg, water en spoor, investeringen in de kwaliteit van de woon- en leefomgeving en verbeteringen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en attractiviteit.

Download hier het uitvoeringsprogramma Haven en Haven- Industrieel Complex Zie het origineel

Bron: Persbericht bestuursdienst, 31-12-2008