Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 3 & 4 januari 2009 Museum de Gevangenpoort

Bezoek Museum de Gevangenpoort gratis

zaterdag 3 januari vanaf 11.00 uur
zondag 4 januari vanaf 11.00 uur

Graag nodigen we je uit om in de Gevangenpoort te komen kijken nu het nog kan! Gedurende twee dagen (zaterdag 3 en zondag 4 januari) geven we gratis rondleidingen. Op 5 januari gaan de deuren, i.v.m. de restauratie van het interieur, voorlopig op slot. In het najaar van 2009 gaat de Gevangenpoort weer open en is de poort weer in volle glorie te zien!

De Gevangenpoort is in de 13de eeuw gebouwd als één van de drie toegangspoorten tot het hofgebied waarop het kasteel van de graven van Holland stond. Het belangrijkste onderdeel van dit kasteel is de bekende Ridderzaal op het Binnenhof. Vanaf 1428 tot 1828 was de Gevangenpoort ook een gevangenis. De donkere middeleeuwse cellen van de Gevangenpoort maken veel indruk op de bezoekers.

Het is bijzonder om je tijdens het bezoek te realiseren hoeveel 'bekende Nederlanders' er vroeger in de poort rondliepen. De wereldberoemde jurist Hugo de Groot kwam bijvoorbeeld namens de overheid geregeld de 'leefomstandigheden' in de Gevangenpoort controleren. De staatsman Cornelis de Witt zat er gevangen. Samen met zijn broer Johan werd hij in 1672 door een woedende menigte uit de poort gesleurd en op beestachtige wijze vermoord.

Tegenwoordig bezoeken jaarlijks zo'n 50.000 mensen de Gevangenpoort. Het middeleeuwse gebouw heeft een opknapbeurt nodig om ook in de 21ste eeuw zoveel bezoekers te kunnen ontvangen. Op 3 en 4 januari kan je komen kijken hoe de Gevangenpoort er nu uitziet, best uniek! De gratis rondleidingen worden om de 20 minuten gegeven en beginnen elk heel uur, de laatste rondleiding start om 16.40 uur.

Vergeet niet te reserveren voor jouw rondleiding!

Weekend 3 en 4 januari 2008:
Gratis entree

Bel om te reserveren naar 070 - 346 08 61

Meer informatie en beeldmateriaal: Afdeling marketing & communicatie, 070 - 312 30 66, communicatie@haagshistorischmuseum.nl

---- --