Gemeente Drechterland

3-1-2009
schuur en tennishal verloren; woonhuis bespaard

Grote brand in op de grens van Venhuizen en Hem

Vrijdagavond 2 januari 2009 rond 20:44 uur ontstond een brand in een schuur op de grens van Hem en Venhuizen op de hoek van de Westerkerkweg en de Torenweg.
De brand werd snel opgeschaald tot een zeer grote brand waarmee alle beschikbare blusmiddelen uit de regio werd ingezet. Een woonhuis dat dicht bij de schuur staat is behouden. Naast een landbouwschuur is ook de tennishal (Stebohal) verloren gegaan.

Mede door het rustige weer steeg de rook vrij hoog op waardoor de overlast hiervan geen schadelijke gevolgen gaf. Ook de windrichting was gunstig. De schuren bevatten geen asbest. Dit in tegenstelling tot berichten in andere media. De omvang van de brand was enorm, een kleine 14.000 vierkante meter. De twee hallen zijn volledig verloren gegaan. Een van de schuren was de verblijfplaats van Poolse werknemers. De 13 personen bleven ongedeerd en hebben elders onderdak gevonden.

De oorzaak van de brand is nu nog niet bekend. De brandweer is op dit moment (03-01-2009: 00:32) nog volop aan het blussen.

Door de grote hoeveelheid water die uit de sloten is getrokken om de brand te blussen zal het waterniveau gedaald zijn. Dit heeft een gevolg voor een groot gebied in de polder en het ijs hier zal hier niet meer betrouwbaar zijn als gevolg van de daling van het niveau.

Korte tijd is de gemeentelijke rampenstaf bijeen geweest. Vooral uit voorzorg en voor een mogelijke begeleiding van opvang.

De brand is nu onder controle maar het zal nog wel even duren voordat de panden zijn uitgebrand. De Torenweg en de westelijk deel van de Westerkerkweg blijven voorlopig afgezet.
De hallen die nu zijn verbrand