Gemeente Drechterland

3-1-2009
nablussen begonnen verkeer wordt omgeleid

Brand verwoest zeven van de acht hallen

Bloembollenbedrijf Langedijk aan de Westerkerkweg / Torenweg in Venhuizen is voor het overgrote deel verloren gedaan als gevolg van een brand.

De brand brak vrijdagavond 2 januari 2009 omstreeks half negen uit. Over de oorzaak is nog niets bekend. Het bedrijf, dat in totaal 14.000 m2 groot is, bestaat uit acht loodsen. Zeven loodsen hebben ernstige schade. De Stebo tennishal heeft wel veel schade maar is vermoedelijk niet verloren. Het woonhuis kon worden bespaard. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij de brand en er raakte niemand gewond.

8 blusvoertuigen
Het vuur was tot kilometers in de omtrek te zien. De brandweer is met groot materieel uitgerukt en kreeg hulp van korpsen uit de regio. Er is uiteindelijk opgeschaald naar een compagnie, dat zijn 8 blusvoertuigen. Hoogwerkers zijn ingezet om de brand van bovenaf te bestrijden.
In één van de schuren verblijven Poolse werknemers van het bedrijf. In totaal hebben 13 personen elders een onderkomen moeten zoeken. De rol van de gemeente hierbij is om voor opvang te zorgen als hier behoefte voor bestaat. Gisteravond bleek dat alle werknemers elders een onderkomen konden vinden.

Asbest
Elke rookontwikkeling kan gevaarlijke stoffen bevatten. Dit wordt bij een dergelijke brand zo snel mogelijk nagegaan. Bij deze brand bleek er geen gevaar te bestaan, wat niet wegneemt dat het inademen van teveel rook nooit gezond is. Doordat een enige tijd geleden een asbestsanering heeft plaatsgevonden is van verspreiding van deze gevaarlijke stof geen sprake. Helaas is door sommige media ten onrechte gemeld dat er asbest is vrijgekomen.

Nablussen
Rond zaterdagmorgen rond 01:30 werd het sein brandmeester gegeven. Dat betekent niet dat het vuur gedoofd is. Nasmeulen en weer oplaaien van delen blijft mogelijk. De brandweer zal met dit nablussen nog geruime tijd bezig zijn.

Verkeer
Het westelijk deel van de Westerkerkweg in Venhuizen en de Torenweg in Hem zijn afgesloten voor al het verkeer. Deze afzetting blijft noodzakelijk tot het nablussen klaar is en de weg weer veilig kan worden gebruikt.

IJs onveilig
Er is veel water uit de omliggende sloten vandaan gehaald om de brand te blussen. Hierdoor is het waterniveau gedaald. Een gevolgd is ook dat de stroming die dit tot gevolg heeft het ijs enorm verzwakt. Hoewel het ijs al niet betrouwbaar was en de sloten rondom de schuren niet intensief gebruikt worden om op te schaatsen, is het dringend advies het ijs niet op te gaan.

---