Ingezonden persbericht


Aan mevrouw A. van Vliet-Kuiper
Stadhuisplein 1
3811 GD Amersfoort
Amersfoort, 3 januari 2009

Schriftelijke vragen op basis van art. 43 Reglement van Orde

Mogelijke vertraging bouw nieuwe ziekenhuis

Toelichting:
In het Parool van 2 januari 2009, in het artikel 'Bank blokkeert modernisering ziekenhuizen'1, zegt de voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit, Frank de Grave, dat bouwplannen van ziekenhuizen forse vertraging oplopen omdat banken hen geen geld willen lenen. In datzelfde artikel wordt dit bevestigd door Jan Kleijne, voorzitter van de Raad van Bestuur van Meander Medisch Centrum te Amersfoort. Naar aanleiding van bovenstaande wil de fractie van GroenLinks antwoord op de volgende vragen:


1. Is de terughoudendheid van banken al onderwerp van gesprek geweest tussen de gemeente en de betrokken partijen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was daarvan de uitkomst?


2. Is er op enigerlei wijze vertraging in de bouw van het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg? Zo ja, wat zijn de consequenties hiervan?


3. Onderkent u het belang dat Amersfoort en de regio heeft bij het voorkomen van vertraging bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis? Welke rol ziet u voor de gemeente hierin? Wat doet u en kunt u doen om eventuele vertraging te voorkomen?


4. Bent u bereid om de Nederlandse Zorgautoriteit actief te ondersteunen in haar oproep aan het kabinet om dezelfde garanties aan ziekenhuizen te geven als het kabinet aan de banken heeft gegeven?


5. Bent u zelf bereid om garanties af te geven om eventuele vertragingen te voorkomen?

Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.

Namens de fractie van GroenLinks,
met vriendelijke groet,

Sebastiaan van 't Erve en Annemiek de Crom
Tel: 06 - 18067270 of 06 - 50555526


1. http://www.parool.nl/parool/nl/224/Binnenland/article/detail/101184/2009/01/02/Bank-blokkeert-modernisering-ziekenhuizen.dhtml


---- --