Ingezonden persbericht


3e PERSBERICHT 02-01-09
O

ONDERWERP: Actie Kerstpakketten tegen stille armoede.

ACTIE KERSTPAKKETTEN TEGEN STILLE ARMOEDE VERLOOPT ZEER SUCCESVOL

PER 02-01-09 ZIJN 794 NIEUWE KERSTPAKKETTEN SAMENGESTELD

Met behulp van 23 vrijwilligers zijn uit de via 21 inzamelpunten ingekomen (delen van) kerstpakketten maar liefst 794 nieuwe pakketten samengesteld en inmiddels door de verenigingen en instellingen die deze gaan uitdelen afgehaald. Door een aantal bedrijven zijn overblijvende kerstpakketten toegezegd, deze moeten nog binnen komen. Ook worden op diverse inzamelpunten nog pakketten ingeleverd. Wij verwachten dat de grens van 900 pakketten wordt overschreden. Helaas is dit aantal niet voldoende om aan de totale vraag van 986 pakketten te kunnen voldoen.

Toelichting
Ten opzichte van de voorgaande jaren is het aantal inzamelpunten gestegen van 14 naar 21, het aantal t/m 02-01-09 samengestelde nieuwe pakketten bedraagt 794 stuks. Daar komen de nagekomen pakketten en de door bedrijven toegezegde overgebleven pakketten nog bij. Wij verwachten in tataliteit meer dan 900 nieuwe pakketten. Ter illustratie:
Het totaal aantal nieuw samengestelde pakketten bedroeg in 2006: 411 stuks en in 2007: 741.

Zonder de hulp van 23 vrijwilligers en de spontane medewerking van de Werkwijzer Oldenzaal (loods en ompakruimte), Snuverink Cartonnage Enschede (dozen en plakband), H&S Oldenzaal (transport en containers) en de gemeente Dinkelland (transportmiddelen en faciliteiten) hadden wij deze klus niet kunnen klaren. Ook de spontane geldelijke bijdragen en de enthousiaste vrijwilligers bij de inzamelpunten hebben tot het succes bijgedragen. Van de geldelijke bijdragen hebben wij aanvullende voedselproducten, zoals koffie, pasta, pastasaus, vlees in blik etc. gekocht.

Er zijn 794 gevarieerde pakketten gemaakt:
646 grote pakketten voor gezinnen
23 pakketten speciaal voor kinderen, voornamelijk gevuld met ingezameld speelgoed, deze zijn naar kinderrijke gezinnen gegaan
125 pakketten voor alleenstaanden

De pakketten zijn binnen de volgende Twentse gemeenten verdeeld: Enschede 144
Hengelo 143
Borne 50
Almelo 35
Hof van Twente 5
Dinkelland 188
Losser 29
Oldenzaal 185
Diversen 15

De gemeenteraad van Dinkelland heeft op 16 december jl. besloten voor de Dinkellandse minima naast de E 50,-- ook nog een kerstattentie in de vorm van een kerstpakket beschikbaar te stellen. Het gaat om 125 minima. Vanwege het korte tijdsbestek is voor de logistiek aansluiting gezocht bij onze actie: "Kerstpakketten tegen stille armoede". Wij hebben daar graag aan meegewerkt en de logistieke aspecten zoals inkoop, ompak ruimte, vrijwilligers en transport geregeld. Op 20 december jl. hebben vele raadsleden en fractiedeelnemers een actieve bijdrage geleverd door het inpakken en transport klaar maken van de pakketten. Daarmee heeft de raad - naast het beschikbaar stellen van de financiële middelen - ook zijn sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien de minima tot uitdrukking gebracht. Voorzover ons bekend is deze actie van de gemeenteraad uniek in Nederland. Door deze manier van werken is bereikt, dat binnen 1 week na aanvaarding van de motie de minima in Dinkelland naast de E 50,-- ook een door leden van de raad actief samengesteld kerstpakket hebben ontvangen.

De komende weken gaan we de actie 2008 afronden en zorgen dat de (nagekomen) goederen een goede bestemming krijgen. Gezien het verschil tussen de vraag en het aanbod tot nu toe gaat dat zeker lukken. En mochten we toch wat overhouden: er zijn reeds afspraken gemaakt met voedselbanken in de buurt die de overgebleven voedselproducten graag over willen nemen.

Noot voor redacties:

Voor nadere info kan men contact opnemen met:
Ine en Gerard Flinkers, Stadtlohnallee 11, Weerselo Telefoon: 0541-662102
e.mail: g.flinkers@kpnplanet.nl