Ingezonden persbericht

Programma Aorta: Culturele Zondag Utrecht, De Nieuwjaarsduik
Zondag 4 januari 2009

Tijdens De Nieuwjaarsduik organiseert Architectuurcentrum Aorta rondleidingen en kinderworkshops, met het thema NIEUW!

Kinderworkshops NIEUWE VORMEN VOOR UTRECHT
Welke gebouwen vallen op in Utrecht? Gebouwen die een heel bijzondere vorm hebben bijvoorbeeld. De Dom is zo'n bijzondere vorm, heel lang geleden gebouwd. In de Middeleeuwen. De architect Rietveld heeft ook een heel bijzonder gebouw in Utrecht neergezet, een gebouw helemaal opgebouwd uit vlakken die kunnen schuiven. En binnenkort komen er weer bijzondere gebouwen in Utrecht bij, zoals die hele hoge toren De Belle, hoger dan de Dom. Wat is dat eigenlijk...architectuur? Wat doet een architect en zit er een architect in jou?! Introductie op architectuur, nieuwe vormen, én zelf bouwen van een nieuw bijzonder gebouw voor Utrecht! Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar
Tijd: 12.30 - 14.00 uur en 15.00 - 16.30 uur
Plaats: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14

Architectuurrondleiding NIEUW OP OUD: Moderne architectuur op de Mariaplaats
Het wijkje met stadswoningen tussen de Mariaplaats en de Walsteeg is niet bij heel veel mensen bekend. Het gebied behoorde in de middeleeuwen tot de immuniteit van Sint Marie, in 1998 bouwde de Vlaamse architect bOb van Reeth hier 54 woningen en appartementen. De plattegrond van de nieuwbouw werd gebaseerd op de immuniteitshuizen die hier ooit hebben gestaan. In de nieuwbouw zijn verschillende archeologische vondsten opgenomen.
Gids: Martin de Jong
Tijd: 12.00 - 13.00 uur
Start: Mariaplaats, voor het Conservatorium

Architectuurrondleiding NIEUW EN OUD: Stadhuis, van Enric Miralles, en omgeving
Het Utrechtse stadhuis heeft een eeuwenlange geschiedenis, want al meer dan 650 jaar zetelt het bestuur van de stad op deze plek. In de loop van de tijd werd een tiental aangrenzende panden en stadskastelen bij het stadhuis getrokken. Architect Miralles heeft op een niet-alledaagse en gecompliceerde wijze bestaande en moderne architectuur met elkaar verbonden.
NB: tijdens rondleiding wordt het stadhuis niet van binnen bezichtigd.
Gids: Bastiaan van de Kraats
Tijd: 13.00 - 14.00 uur
Start: Bij hoofdingang van het Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2

Architectuurrondleiding NIEUW IN PLAATS VAN OUD: het Stationsgebied
De Grote Operatie Stationsgebied gaat nu echt van start. Dit enorm uitgebreide project zal jaren in beslag nemen, maar begint met de bouw van het nieuwe Muziekpaleis en het winkel- en appartementengebouw De Vredenburg, tegenover de WE. Daarna komt het entreegebouw van Nieuw Hoog Catharijne, de OV-terminal, het Casino, stadskantoor en ga zo maar door! Bijna teveel om te vatten. Deze rondleiding geeft meer inzicht in wat we de komende jaren kunnen verwachten.
Gids: Jan Maarten Dalmeijer
Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Start: Voor de ingang van P&C aan het Vredenburgplein

Deelname aan de kinderworkshops en rondleidingen* is gratis. Er is een maximaal aantal deelnemers per groep, dus reserveren is aanbevolen! Dit kan via tours@aorta.nu of tel. 030-2321686. Aorta is op de Culturele Zondag geopend van 12.00 - 17.00 uur.

http://www.aorta.nu of http://www.culturelezondagen.nl

*Per rondleiding kunnen maximaal 20 personen mee. Bij minder dan 6 deelnemers per rondleiding gaat de rondleiding niet door.