Ingezonden persbericht


DRIESLAG VOOR DE EO: OP IEDER NET EEN NIEUW PROGRAMMA

Nederland 1: Juliana II, maandag 5 januari 2009, 21.30 uur, daarna om 22.05 uur
Nederland 2: Van Rossem in Amerika, zondag 4 januari 2009, 21.05 uur Nederland 3: Ontopic, zondag 4 januari 2009, 23.45 uur

Drie nieuwe EO-programma's; ieder op een ander publiek net, ieder bestemd voor een andere kijkersgroep. In de eerste week van januari laat de Evangelische Omroep zijn volle breedte zien. Op Nederland 1 start de familieserie Juliana II. Op Nederland 2 begint het nieuwe programma Van Rossem in Amerika. En op Nederland 3 presenteert Arie Boomsma het discussieplatform ontopic.

---

JULIANA II
De vierdelige dramaserie Juliana II neemt de kijker mee naar turbulente tijden (1940-1958) en spraakmakende kwesties uit het leven van Koningin Juliana, zoals: de oorlogstijd, de troonsbestijging, de Hofmans-affaire, en Juliana's relatie met Bernhard en hun kinderen. De serie is een uniek gedramatiseerd historisch document dat aansluiting vindt bij de resultaten van het recent opgeleverde onderzoek van Cees Fasseur. Een waardig opvolger van de eerste succesvolle reeks, die destijds gemiddeld meer dan 1.3 miljoen kijkers trok.

Juliana II laat zien hoe Juliana haar rol als echtgenote, moeder en koningin trouw blijft vervullen. Ondanks de moeilijke politieke jaren, haar grote relatieproblemen met Bernhard en haar worsteling met het 'keurslijf' waarin zij zit. De gedwongen vlucht van Juliana uit Nederland komt langs. Net zoals haar ballingschap in Canada, de tijd van wederopbouw en later de Watersnoodramp van 1953. Ook wordt in de serie pijnlijk duidelijk hoe Juliana lijdt onder haar slechte huwelijk. En wat was de rol van Greet Hofmans hierbij en in de rest van haar leven?

Cast

Marieke de Kleine - Juliana

Hylke van Sprundel - Bernhard

Ria Eimers - Wilhelmina

Johanna ter Steege - Greet Hofmans


---

VAN ROSSEM IN AMERIKA
In het nieuwe programma Van Rossem in Amerika, onderzoekt Maarten van Rossem op welke manier Amerika gelooft. 'Gods own country', zo noemt de VS zichzelf. Amerika is daadwerkelijk machtig en gebruikt zijn positie tegen het kwaad. Maar hoe verbinden christelijke Amerikanen dat met hun vele oorlogsslachtoffers, talloze zwervers en overvolle gevangenissen? Hoe leggen zij Van Rossem uit dat ze én christelijk én de grootste consumenten van deze wereld zijn? Dat ze zoveel risico nemen dat ze zelfs een wereldwijde financiële crisis veroorzaken? Van Rossem reist door de verschillende staten en spreekt vele inwoners. Ook zijn persoonlijke ervaringen komen aan het licht: verandert zijn begrip voor de denkwijze van de Amerikanen?

Maarten van Rossem en de Evangelische Omroep vormen een verrassende combinatie. Eindredacteur Hans van der Linden: ³De een noemt Van Rossem onze beste Amerika-deskundige, de ander vindt hem een onverbeterlijke cynische brombeer. De Evangelische Omroep ziet in hem een eigenzinnige geest met veel kennis van Amerika. Op zijn unieke wijze kan hij het christelijk karakter van Amerika als geen ander onderzoeken.²


---

ONTOPIC

Ontopic is een discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Etnische, culturele en religieuze overeenkomsten en verschillen komen bloot te liggen aan de hand van drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur. Het ontopic-cabaretduo, Manuel Venderbos of een bekende Nederlander/deskundigen leidt de wekelijkse stellingen in. De presentatie is in handen van Arie Boomsma.

Ontopic is gebaseerd op het voormalige discussieprogramma Hotdog. Hotdog werd ontwikkeld voor het digitale jongerenkanaal 101, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen format met een eigen insteek en een vaste plek op de zondagavond op Nederland 3. Ontopic gaat hierop door; met live-publiek in de studio, prikkelende inleidingen op de stellingen en interactie met de kijkers. Wie dat wil kan voortaan tijdens de uitzending zijn mening geven: via een sms of op het forum op internet.

Op 4 januari gaat ook de nieuwe website van ontopic online. compleet met de mogelijkheid om een eigen profiel aan te maken en om in debat te gaan met jongeren van diverse achtergronden.


---

Noot voor redactie,