AEL doet aangifte van medeplichtigheid van Nederlanders aan misdaden in Palestina Afdrukken E-mail

zondag 04 januari 2009


De AEL heeft aangifte gedaan van een
aantal strafbare feiten onder het nationaal en internationaal recht. De feiten zijn gepleegd door de Israëlische regeringen en haar militaire verantwoordelijkheden. Aangezien Nederland lid is van verschillende internationale verdragen hebben de Nederlandse autoriteiten de taak en verantwoordelijkheid om de verdragsbepalingen te respecteren en ten uitvoer te brengen. Dit betekent dat Nederlanders zich niet schuldig en/of medeplichtig mogen gedragen inzake die strafbare feiten. Daarnaast heeft Nederland met Den Haag als zetel van het Internationale Strafhof een symbolische positie in het versterken van de internationale rechtsorde.

Vanaf 2002 zijn achtereenvolgens Nederlandse bewindvoerders van Economische Zaken, Buitenlanse Zaken en de Minister-President medeplichtig aan het doorvoeren van wapens, grondstoffen voor militair gebruik en militair materiaal aan een staat dat structureel en systematisch zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden, schendingen van mensenrechten en illegale bezetting van Palestijns grondgebied zoals gecodificeerd en omschreven in verschillende VN-resoluties en mensenrechtenrapporten. Deze misdaden zijn medemogelijk omdat de Nederlandse bewindvoerders het bewust hebben nagelaten om zich te ontdoen van het faciliteren van deze gedragingen. De Nederlanders waren in hun hoedanigheid in staat om over deze informatie te beschikken en in overeenstemming met het nationaal en internationaal recht te handelen. De bewindvoerders weten en/of kunnen vermoeden dat het materiaal ingezet zou worden in strijd met de rechtsregels waar Nederlandse burgers zich aan dienen te houden.

Verder zijn Nederlandse bedrijven betrokken geweest bij wapentransacties, het trainen van militair personeel van de bezettende macht in Palestina en/of de bouw van de illegale muur. Het gaat hier om de verantwoordelijken van Siemens Philips, Lima Holding, Stork, Thales Nederland, Photonis-DEP, Alcatel Nedland, Condor UAV en Van Halteren Metaal, die sinds het ingaan van de rechtsbepalingen zich niet hebben gehouden aan onze nationale wetgeving en internationale verdragen. Het gaat hier om grove schendingen van mensenrechten waar de bewuste verantwoordelijkheden medeplichtig hebben gehandeld.

Naast de aangiftes zal de betrokken advocaat in dienst van de Arabisch-Europese Liga de zaak aanhangig maken bij het Internationale Strafhof. Verder zal onderzocht worden om gelijksoortige zaken voor het gerecht te brengen in Nederland en andere Europese landen. Hierbij moet gedacht worden aan wapenleveranties en militaire overeenkomsten met Israël van Europese verdragspartijen van het Internationale Strafhof.

De recente ontwikkelingen in Gaza herinneren de internationale gemeenschap aan het belang van een sterke rechtsorde. De leden van de Arabisch-Europese Liga nemen hun verantwoordelijkheid als burgers van Nederland door een campagne te starten om Nederland bewust te maken van haar rol in het conflict in Palestina. Verder verzoeken we de leden van de Tweede Kamer om een positie in te nemen dat het geweld onmiddellijk tot een einde kan brengen met als voorwaarde dat alle grensovergangen worden heropend en het Israëlische geweld ondubbelzinnig wordt afgekeurd.