Iraanse topbeambte ontmoet Hamas leider in Syrië


Iraanse oppositie veroordeelt aanvallen op burgers in Palestina

AMSTERDAM, 20090104 -- Jtwnetwork - 04/01/2009 - Een belangrijke Iraanse topbeambte ontmoette op zaterdag het hoofd van de militante Islamitische Palestijnse groep, Hamas op het moment dat de impasse van de groep met Israël zijn tweede week ingaat.

Saeed Jalili, Secretaris-generaal van de Opperste Nationale Veiligheidsraad (SNSC) en de hoofd nucleaire onderhandelaar van Iran, ontmoette Hamas leider, Khaled Mashaal, in Damascus, berichtte het staatspersagentschap Fars.

Jalili vervloekte de Arabische landen, die "het zionistische regime [Israël] aanmoedigde om aan te vallen" door hun "stilzwijgen".

Jalili ontmoette afzonderlijk Ramadan Abdullah Mohammad Shallah, het hoofd van de militante groepering de Islamitische Jihad, in Damascus. Shahllah staat op de lijst van het VS Federale Bureau voor Onderzoek, die $5 miljoen premie uitlooft voor informatie die tot zijn arrestatie leidt.

"Met zijn laatste misdaden in Gaza, is het zionistische regime een stap dichter bij de vernietiging gekomen", vertelde Jalili aan Shallah, volgens het persagentschap Fars.

De VS President George W. Bush stelde in zijn wekelijkse radio boodschap Hamas verantwoordelijk voor het geweld in Gaza en het zuiden Israël, na een week van Israëlische luchtaanvallen en Hamas raketaanvallen.

Eerder deze week spoorde de belangrijkste Iraanse oppositiecoalitie, de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), de internationale gemeenschap aan om "oorlogszuchtige en fundamentalistische bemoeienis in Palestina" van Teheran te veroordelen.

"De Iraanse oppositie veroordeelt sterk de aanvallen van Israël op de Gazastrook en het doden van onschuldige burgers, in het bijzonder vrouwen en kinderen", zei het verzet toevoegende dat, "het mullahs regime in Iran het meeste profiteert van dit conflict en de escalatie van de crisis in het gebied".

"Geconfronteerd met hevige verbolgenheid en interne isolatie, gelooft het regime van de mullahs dat het zijn bestaan kan verlengen, door de export van terreur en fundamentalisme naar het buitenland en het profiteren van de toestand in Palestina en het domineren van het gebied ", zei de NCRI.

De President van de Palestijnse autoriteiten Mahmoud Abbas vloog vrijdag naar New York waar hij van plan is Verenigd Naties te verzoeken de beëindiging van de impasse te steunen.

Bron: Jtwnetwork.nl, FARS





JTW