D66

EU moet inzetten op snel staakt-het-vuren in Gaza

4 januari 2009

De Europese Unie moet alles in het werk stellen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen in Israël en de Palestijnse gebieden. D66-leider Alexander Pechtold is zeer verontrust over de laatste ontwikkelingen in Israël en de Gazastrook. Pechtold: "De humanitaire situatie in Gaza is schrijnend en een grondoorlog zal het nog erger maken. Europa moet beide partijen bewegen om offensieve acties te stoppen." D66 steunt de oproep om nog tijdens het reces bij elkaar te komen om in Tweede Kamer over de actuele situatie te spreken.

Partij in het conflict

"Veel Nederlanders maken zich terecht zorgen over de verslechterende situatie in Gaza. Daarbij is het mijn taak als politicus om aan een oplossing te werken en niet zoals de SP en PVV op te roepen tot nog meer geweld." Aldus Pechtold. D66 verzet zich tegen de neiging van sommige Europese politici om een partij te worden in het conflict in plaats van te werken aan duurzame vrede.

Normaal leven opbouwen

Pechtold: "Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij Europa en de nieuwe Amerikaanse regering onder Obama om nieuw leven in te blazen in de vastgelopen vredesbesprekingen. Laten we vooral zoeken naar een praktische wijze om zo snel mogelijk Israëlische en Palestijnse burgers tegen meer geweld te beschermen en de geschiedschrijving aan historici overlaten. Dit conflict heeft een lange geschiedenis met veel kanten die je maar moeilijk op een onderhandelingstafel kunt ontleden. Daarom moeten politici vooruit kijken. De volgende generatie aan beide zijden moet een normaal leven kunnen opbouwen."
---