NCRV

NCRV Dokument Kruispost

Op de bres voor medische hulp aan illegalen

Maandag 5 januari 2009

22.50 uur, Nederland 2

Naar aanleiding van de Special Commendation-onderscheiding voor NCRV Dokument Kruispost van Maria Mok en Meral Uslu op de prestigieuze Prix Europa 2008, zendt de NCRV de onthullende documentaire over de huisartsenpraktijk op de Amsterdamse wallen opnieuw uit. In een kruip-door-sluip-door souterrain aan de Oudezijds Voorburgwal bieden artsen, op vrijwillige basis, illegalen, daklozen en drugsverslaafden medische en psychosociale hulp. Zoân 6000 keer per jaar.

Ieder mens die in Nederland verblijft heeft recht op medisch noodzakelijke hulp. Dit is een van de sociale grondrechten in ons land. Maar sinds in juli 1998 de Koppelingswet in werking trad, is het bijna onmogelijk voor illegalen geworden om medische hulp te krijgen. Want zonder geldige papieren krijg je geen ziektekostenverzekering. Alhoewel een Koppelingfonds is opgezet om medische hulp aan illegalen te bekostigen, zien artsen op tegen de papieren rompslomp die dit met zich meebrengt. En illegalen worden als lastige patiënten beschouwd. Ze hebben vaak psychische problemen en door de taalproblemen kosten de consulten veel tijd. De Kruispost op de Wallen is in Amsterdam en wijde omgeving de enige plek waar onverzekerden zonder meer kunnen aankloppen.

De Kruispost drijft op zoân tachtig betrokken vrijwilligers. Zowel oudere artsen die al lang gepensioneerd zijn als jonge artsen in opleiding, die hier ervaring opdoen. Ook lopen er geregeld tropenartsen rond die voor Artsen zonder Grenzen werken en op verlof zijn. En al oogt de Kruispost een beetje âshabbyâ, de artsen dragen altijd een witte doktersjas.

De dagelijkse leiding van de Kruispost is in handen van dokter Hannie van der Wensch. Met strakke hand regeert ze, altijd gekleed in kleurrijke Oostenrijkse vestjes, en met het haar strak gekamd in een knot. Zij puzzelt met de roosters van de artsen, receptionisten en maatschappelijk werkers, ziet erop toe dat patiënten hun bijdrage van vijf euro betalen en grijpt in als patiënten agressief worden. En natuurlijk geeft ze ook haar opinie als arts.

In het souterrain worden kleine operaties uitgevoerd, maar alleen op donderdag, onder toezicht van een gepensioneerd chirurg. Met kunst- en vliegwerk, met door ziekenhuizen geschonken operatiegereedschap. Er is geen steriele ruimte, een plastic handschoen wordt gebruikt als drain. Het is een sport voor Hannie en de artsen om medicijnen en extra hulp te regelen. Zo kwam laatst een arts met een plastic tasje, vol met morfine en insuline. Gekregen van een bevriende collega-arts, die de medicijnen had meegenomen nadat zijn patiënt was overleden. Volgens de artsen is de Kruispost âde enige Derde Wereld-plek in Nederlandâ.

De patiënten van de Kruispost komen uit 57 verschillende landen. Sommige patiënten zijn al jaren illegaal in ons land, anderen slechts een paar maanden. Ze hebben door zwaar en vies werk lichamelijke problemen, maar lijden ook vaak aan huidaandoeningen, hoge bloeddruk en uitputtingsverschijnselen. De illegalen uit oorlogsgebieden lijden daarnaast aan posttraumatische stressstoornissen.

NCRV Dokument Kruispost is geproduceerd door Maria Mok en Meral Uslu in opdracht van de NCRV.

Kruispost werd eerder uitgezonden op 14 januari 2008.