Provincie Utrecht

Provincie kapt bomen in district Oost

18-12-2008 -

Vanaf 5 januari 2009 begint de provincie Utrecht met het kappen van 93 bomen langs provinciale wegen in het oostelijk deel van de provincie. Ter compensatie plant de provincie 266 nieuwe bomen. Reden van de kap is de slechte staat waarin de bomen verkeren. Deze slechte staat vormt een gevaar voor de verkeersveiligheid.

Regelmatige controle
De toestand van de bomen langs de Utrechtse provinciale wegen wordt regelmatig gecontroleerd. Door ouderdom of door aantasting van een schimmel of insect kan een boom zijn stabiliteit verliezen. Bij een (zware) storm bestaat de kans dat zo'n boom wordt losgerukt of dat er zware takken breken uit de kruin. De boom, of delen ervan kunnen dan op de rijbaan terecht komen met alle gevaren van dien. Bij twijfel over de toestand van de (soms oude) bomen laat de provincie een nader onderzoek uitvoeren door een adviesbureau. Op basis van de nu ter beschikking staande informatie heeft de provincie besloten tot het kappen van 93 bomen.

Welke bomen?
De 93 bomen staan langs de provinciale wegen in het district Oost. Vanaf 5 januari 2009 wordt er gedurende circa één maand gekapt langs de:
N224 (tussen Zeist en Woudenberg en tussen Scherpenzeel en Renswoude) 6 stuks
N225 (tussen Driebergen en Doorn en tussen Leersum en Amerongen) 27 stuks
N226 (tussen Woudenberg en Leersum) 17 stuks
N227 (tussen Amersfoort en Langbroek) 8 stuks
N233 (tussen Veenendaal en Rhenen) 1 stuk
N234 (tussen Bilthoven en Soest) 6 stuks
N237 (tussen Zeist en Amersfoort) 2 stuks
N238 (tussen Zeist en Den Dolder) 1 stuk
N410 (tussen Odijk en Houten) 6 stuks
N411 (tussen Utrecht en Bunnik) 2 stuks
N413 (tussen Soesterberg en Soest) 4 stuks
N415 (tussen Baarn en Hilversum) 6 stuks
N417 (tussen Hollandsche Rading en Maartensdijk) 7 stuks

Voor alle te kappen bomen worden nieuwe bomen teruggeplant. Technisch is het niet altijd mogelijk om dat op dezelfde plaats te doen. Soms is dit voorgeschreven in de verleende kapvergunning. Als de boom binnen de bebouwde kom staat, is hiervoor een kapvergunning verleend door de betreffende gemeente. De voorgenomen kap is ook gemeld bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Naast het terugplanten van nieuwe bomen, planten we ook nog 173 bomen extra. Het totaal aantal nieuwe bomen komt daarmee op 266.

Hinder voor het verkeer
Het is niet mogelijk om de kap geheel buiten het verkeer om uit te voeren. De provincie zorgt er echter wel voor dat de weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van het werk. Op het moment dat een boom gaat vallen, wordt het verkeer uiteraard even stilgelegd. Dit zal alleen buiten de spits het geval zijn.

Nadere informatie over de uitvoering
Voor nadere informatie over de uitvoering kunt u contact opnemen met het district Oost, steunpunt Huis ter Heide
Tel. (030) 698 06 66.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 - 258 33 19