Provincie Utrecht

Voorbereidingen bouw ecoduct Beukbergen

18-12-2008 -

Vanaf 5 januari 2009 begint de provincie Utrecht met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het ecoduct Beukbergen in de Amersfoortseweg (N237) bij Soesterberg. In februari 2009 start de bouw zelf en naar verwachting is het ecoduct eind 2009 gereed.

Werkzaamheden
Het voorbereidende werk duurt twee dagen en bestaat uit:
* Het verwijderen van bomen op het terrein van Het Utrechts Landschap en Landgoed Beukbergen. Deze terreinen worden ook gebruikt om het hout tijdelijk op te slaan, klein te zagen en te versnipperen.

* Het verwijderen van de bomen en struiken in de middenberm en in de bermen tussen de N237 en het fietspad. Deze werkzaamheden vinden plaats buiten de spits, tussen 09:00 en 16:00 uur.

Hinder voor het verkeer
Het verkeer op de hoofdrijbaan zal weinig hinder ondervinden van de werkzaamheden. Indien nodig zal er af en toe sprake zijn van een halve baanafzetting.
(Brom)fietsers en voetgangers moeten bij de werkzaamheden in de tussenbermen tijdelijk gebruik maken van het fietspad aan de zijde waar geen werkzaamheden plaatsvinden. Dit zijn periodes van circa twee uur per fietspad. Oversteken kan bij de kruisingen Amersfoortseweg/Zandbergenlaan en Amersfoortseweg/Beukbergenlaan.

Vervolg
In februari start aannemer Janssen de Jong Infra met het bouwen van het ecoduct. Om het werk te kunnen uitvoeren, worden de huidige rijbanen versmald en naar buiten toe verlegd zodat er werkruimte onstaat in de as van de N237. Naar verwachting is de bouw van het ecoduct eind 2009 gereed, waarna de groene inrichting kan plaatsvinden. Deze data zijn nog niet definitief. Zodra de exacte data bekend zijn, berichten wij over de aard en de duur van de werkzaamheden.

Nadere informatie over de uitvoering
Voor nadere informatie over de uitvoering kunt u contact opnemen met de provincie Utrecht:
T (030) 258 38 88 (infonummer werkzaamheden provinciale wegen) E wegwerkzaamheden@provincie-utrecht.nl

Ecoduct Beukbergen
De N237 doorsnijdt het leefgebied van een heleboel dieren. Om het voor hen toch mogelijk te maken over te steken, legt de provincie drie ecoducten aan in deze weg. Het eerste ecoduct komt ter hoogte van Landgoed Beukbergen. Voor dit ecoduct wordt de Amersfoortseweg (N237) ter plaatse twee meter verdiept, zodat het ecoduct goed aansluit op de bospercelen aan weerzijden van de weg. Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met Het Utrechts Landschap en Stichting Landgoed Beukbergen die grond bezitten rondom dit deel van de Amersfoortseweg. Eind 2007 is een voorlopig ontwerp van het ecoduct gepresenteerd aan omwonenden. Onlangs heeft de provincie Utrecht twee ecoducten gerealiseerd: in de N2225 bij Elst en in de N227 bij Leusden. Al deze ecopassages passen in het netwerk van al eerder gerealiseerde kleinere faunapassages. Ze vormen een belangrijke schakel in de provinciale en nationale ecologische hoofdstructuur. Met een netwerk van grotere en kleinere ecoducten en faunapassages verbinden we de leefgebieden van zowel planten als dieren met elkaar waardoor we de populaties en de diversiteit in stand kunnen houden.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 - 258 33 19