Gemeente Coevorden

Onthulling beeld `Nomen Nescimus' tijdens nieuwjaarsreceptie gemeente Coevorden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden nodigt alle inwoners van de gemeente en andere belangstellenden uit voor de nieuwjaarsreceptie op maandag 5 januari 2009. De bijeenkomst wordt gehouden in restaurant De Zwerfkei in Gees vanaf 20.00 uur. Het college houdt hiermee de traditie in stand om ieder jaar in een andere plaats de nieuwjaarsreceptie te houden.

Burgemeester Bert Bouwmeester houdt tijdens de receptie zijn nieuwjaarstoespraak. Vervolgens zal stadsdichter Mart Brok in dichtvorm terugkijken op het afgelopen jaar waarin werd gevierd dat Coevorden 600 jaar stadsrechten heeft.

`Nomen Nescimus'

Daarna onthult wethouder Geert Roeles het beeld `Nomen Nescimus' van kunstenares Marieke Geerlings onthullen. Dit beeld is gemaakt ter ere van de herdenking van de 600 jaar stadsrechten-viering. Het beeld `Nomen Nescimus' verwijst naar het Kasteel in Coevorden, het enige Kasteel in Drenthe. Het werk is een verbeelding van de vrouw die alleen achterbleef in het Kasteel toen Roelof van Munster en zijn gevolg in 1512 de aftocht moesten blazen. De vrouw van één van de metgezellen van Roelof, van wie we niet weten hoe ze heette, wekte door middel van lawaai en vuur bij de aanvallers de indruk dat iedereen nog op het Kasteel aanwezig was. Zij hield dat nog twee dagen vol voordat zij het Kasteel overgaf aan de bisschop en de steden. De kunstenares heeft dit verhaal verbeeld door middel van een jurk waarop verschillende voorstellingen zijn afgebeeld die verwijzen naar sporen en verhalen die vroegere kasteelbewoners hebben achtergelaten. Het kunstwerk draagt bij aan het uitdragen van de geschiedenis van Coevorden en het staat symbool voor de onverzettelijkheid van de Coevordenaren. Het werk is gemaakt van keramiek en zal te zijner tijd in het nieuwe gemeentehuis worden geplaatst.