Gemeente Boxtel


Vanaf 22 december 2008 zijn het Ontwerp Provinciaal Waterplan 2010-2015, de vier Ontwerp-waterbeheerplannen van de Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland én de gezamenlijke milieu-effectrapportage (planMER) voor iedereen beschikbaar.

Link: http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Geef uw mening!
Van 5 januari 2009 tot en met 16 februari 2009 kunt u reageren - inspreken - op de inhoud van deze waterplannen en de planMER. Ook de ontwerpplannen van het Rijk - de stroomgebiedbeheerplannen voor Maas, Schelde, Rijn en Eems, het Nationaal Waterplan en het Beheerplan Rijkswateren - liggen vanaf 22 december voor iedereen ter inzage.

Waarom, waar, wanneer en hoe u kunt inspreken, vertellen we u onder meer in dit artikel. Maar u kunt het ook lezen op www.brabantleeftmetwater.nl, op de websites van de verschillende overheidsorganisaties en op www.nederlandleeftmetwater.nl. U bent van harte uitgenodigd gebruik te maken van uw recht op inspraak op grond van de Algemene wet bestuursrecht.
De waterplannen van Rijk, provincie en waterschappen hangen nauw met elkaar samen en zijn inhoudelijk op elkaar afgestemd. Het gaat om een ingewikkeld inspraakproces, maar we hopen u toch enige duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Waarom inspreken?
Zowel het Rijk en de provincies als de waterschappen en de gemeenten leveren de nodige inspanningen om het oppervlaktewater en het grondwater in ons land schoner, mooier, veiliger, klimaatbestendiger, aantrekkelijker, natuurlijker en gezonder te maken. Daarbij staan noodgedwongen eerder collectieve dan individuele belangen voorop. Dus kan het best zijn, dat ?de overheid? naar uw mening te weinig rekening houdt met úw belangen. Dan is het zeker verstandig om te reageren.

Waar en hoe inspreken?
U kunt de waterplannen en de bijbehorende planMER inzien in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch, in de gemeentehuizen of stadskantoren van alle Brabantse gemeenten en in de kantoren van de vier Brabantse waterschappen. In Boxtel ligt de informatie ter inzage in de leeskamer van het gemeentehuis, ingang Markt, en in het waterschapshuis aan de Bosscheweg. U kunt de plannen ook downloaden van internet. Ga daarvoor naar www.brabantleeftmetwater.nl of naar de websites van de verantwoordelijke overheidsorganisaties zoals www.brabant.nl/waterplan van de provincie of www.dommel.nl van Waterschap De Dommel. Wilt u een plan van het Rijk inzien of downloaden, ga dan naar www.nederlandleeftmetwater.nl. Als u één of meer plannen hebt bestudeerd, kunt u uw inspraakreactie geven. Schriftelijk, mondeling of digitaal. Zo kunt u een brief schrijven aan de betreffende overheid, naar een inspraakbijeenkomst of hoorzitting gaan of telefonisch uw mening geven. En bij de meeste overheden kunt u via de website inspreken. U kiest gewoon de voor u meest prettige methode. Op de gezamenlijke planMER van provincie en waterschappen kunt u overigens alléén bij de provincie inspreken. Wanneer u per brief uw reactie stuurt, let u er dan op dat u uw reactie doorgeeft aan de provincie als u wilt reageren op het Provinciaal Waterplan en aan het betreffende waterschap wanneer u wilt reageren op een van de waterbeheerplannen. Verder is het natuurlijk van belang, dat u uw inspraakreactie op tijd, goed gemotiveerd en voorzien van uw exacte adresgegevens indient!

Wanneer inspreken?
De inspraakperiode voor de plannen van de provincie en de waterschappen duurt zes weken, van 5 januari 2009 tot en met 16 februari 2009. De inspraakperiode voor de stroomgebiedbeheerplannen van het Rijk loopt tot en met 22 juni 2009.
De provincie organiseert op donderdag 29 januari 2009 van 19.30 tot 21.30 uur een informatie- en inspraakbijeenkomst in het provinciehuis.
Waterschap De Dommel heeft geen informatie- of inspraakbijeenkomst op het programma staan. Wel kunt u bij het waterschap mondeling inspreken. Daarvoor kunt u telefonisch contact opnemen met het waterschap, tel. 0411 618618.

Wat gebeurt er met uw inspraakreactie?
Inspreken heeft altijd zin en u krijgt altijd antwoord op uw opmerkingen. Ook al duurt dat in deze bijzondere situatie waarschijnlijk behoorlijk lang. Dat komt vooral doordat reacties betrekking kunnen hebben op meerdere plannen en de verschillende overheden met elkaar moeten overleggen over de inspraakreacties en hun antwoorden. In het najaar van 2009 moeten de besturen van de overheden hun betreffende plan definitief vaststellen. Dus tegen die tijd krijgt u in ieder geval antwoord.

Meer informatie
Voor vragen en meer informatie over de waterplannen kunt u het beste de websites van de verschillende organisaties raadplegen zoals die van de provincie www.brabant.nl/waterplan of van Waterschap De Dommel, www.dommel.nl. Maar u kunt ook terecht op www.brabantleeftmetwater.nl , www.nederlandleeftmetwater.nl of www.kaderrichtlijnwater.nl.
Mocht u er onverhoopt toch niet helemaal uitkomen, neem dan gerust telefonisch contact op met de provincie, tel. 073 6812812, of met het Waterschap De Dommel, tel. 0411 618618.
Schoon, mooi, veilig en voldoende water is ook úw belang!
Geef daarom uw mening over onze voorstellen!

Nederland is een waterland. Schoon, mooi, veilig en voldoende water is ons handelsmerk en onze deskundigheid. Dat geldt zowel voor onze dijken, polders en kanalen als voor de prachtige waternatuur waarin je zo lekker kunt ontspannen. Water is een levensvoorwaarde. Voor mensen, dieren en planten. Water om te drinken, het land of de tuin te besproeien of om mee te wassen. Maar ook voor gebruik in fabrieken, bijvoorbeeld bij de productie van bier of limonade of als koelwater tijdens productieprocessen. Water is bovendien een belangrijke bron van inkomsten. Zwemmen, zeilen, varen en sportvissen kunnen we alleen met schoon, mooi, veilig en voldoende water. En dat geldt ook voor wonen aan het water en genieten van de waternatuur. Water raakt ons allemaal. Of het nu open water (ook wel oppervlaktewater genoemd), grondwater of drinkwater is. Daarom is uw mening over de voorstellen voor het water van groot belang.
Het klimaat en de samenleving zijn in beweging. De zeespiegel stijgt, het regent vaker en harder en er komt steeds meer (smelt)water via de rivieren ons land binnen. En al is het water in ons land over het algemeen redelijk schoon, op talloze plekken is het nog geschikter te maken voor mensen, planten en dieren. De rijksoverheid werkt samen met provincies, waterschappen en gemeenten én met onze buurlanden om ervoor te zorgen dat we droge voeten houden en kunnen blíjven genieten van water. De overheden overleggen hierover ook regelmatig met de talloze belangenorganisaties. De resultaten van deze intensieve samenwerking zijn verschillende nieuwe waterplannen met voorstellen om het water schoner, mooier en veiliger te maken en te houden, óók in de toekomst. Plannen voor natuur, recreatie, nieuwbouw, landbouw en scheepvaart vragen eveneens om slimme oplossingen en samenwerking voor het water. Zo ontstaan bovendien nieuwe concepten, zoals drijvende woningen, doorbraakvrije dijken of waterdoorlatende bestrating en misschien zelfs nieuwe vormen van energieopwekking met water. Laat ons weten wat u vindt van onze plannen en voorstellen om als provincie Noord-Brabant en Brabantse waterschappen het water schoner, mooier, veiliger, klimaatbestendiger, aantrekkelijker en gezonder te maken. De plannen gaan ook over uw toekomst en uw water. Reageer daarom!

24-12-2008

Gemeente Boxtel

0411 - 655 911

gemeente@boxtel.nl