Politie Hollands Midden

Datum: 5 januari 2009

Gastvrijheid in december

In de rubriek Hoe gastvrij ben jij? geven we iedere maand een overzicht van de inbraken in studentenwoningen. Dit keer de maand december.

In de maand december is er 5 keer ingebroken in een studentenkamer.

In een kamer van de Schelpenkade schrokken de bewoners van een harde klap. Een ruit van een kamer was ingegooid met een steen. De dief was uit op de laptop die achter de ruit op het bureau stond.

Uit een kamer aan de Hugo de Grootstraat werd eveneens een laptop gestolen. De bewoner had het raam op een kier gelaten. Een uitnodiging voor de dief die op deze manier eenvoudig binnen kon komen.

Uit een kamer aan de Kaasmarkt werden naast een laptop ook cd's en boeken weggenomen. De deur was vermoedelijk niet op slot gedraaid waardoor de dief de deur open heeft kunnen 'hengelen' via een raampje aan de bovenkant. Vervolgens is de kamerdeur geforceerd.

De deur van een studentenpand aan de Diefsteeg was ook niet op slot gedraaid. De inbreker heeft de deur vermoedelijk opengekregen door te 'flipperen'. De kamerdeur werd geforceerd en uit de kamer werden geld en een Ipod weggenomen.

In een studentenpand aan de Vliet is een dief een kamer in kunnen sluipen omdat de deur open was gelaten. Uit de kamer werden onder andere een portemonnee en een jas met sjaal weggehaald. Buiten op straat werd de portemonnee en de sjaal teruggevonden. De benadeelde heeft wel een melding gemaakt van de diefstal, maar heeft niet de moeite genomen om aangifte te doen bij de politie.

Overzicht afgelopen 5 maanden In de afgelopen 5 maanden is er 36 keer in een studentenwoning in Leiden ingebroken. In de meeste gevallen werden er laptops gestolen, in totaal zo'n 22. Het missen van een laptop voor een student kan frustrerend zijn, met name als er net gewerkt wordt aan een scriptie en er geen back-up is. Niet alleen is er een dure laptop weg, maar al het werk is ook verloren. Zorg dus voor een back-up, of beter nog, zorg dat je laptop niet wordt gestolen.

De volgende keer in: hoe gastvrij ben jij? De maand januari.

Zowel Politie Hollands Midden, de gemeente Leiden als de universiteit van Leiden spannen zich in om inbraken te voorkomen. Door studenten te wijzen op de inbraakrisico's hopen we dat studenten maatregelen nemen tegen insluiping en inbraak.



Politie Hollands Midden