Groen!

Groen! vraagt schorsing van Belgisch-Israëlische samenwerking

Datum
28/12/2008

Auteur
Wouter De Vriendt voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Internationaal

Ook vandaag gaan de Israëlische bombardementen in Gaza door. Tot nu toe vielen 280 doden en 700 gewonden, waaronder vele burgerslachtoffers. Humanitaire hulp wordt aan de grens niet altijd doorgelaten. Het Israëlische geweld viseert de burgerbevolking en is een buitenproportionele reactie op enkele Palestijnse raketaanvallen.

Daarom is ze in strijd met het internationaal humanitair recht. De Belgische regering, hoewel ontslagnemend, moet zijn stem laten horen. "Als een ontslagnemende regering kan beslissen om opleidingstroepen te sturen naar Afghanistan, kan ze ook het Israëlische geweld op basis van het internationaal recht afkeuren", stelt Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Groen! vraagt dat de Belgisch-Israëlische relaties opgeschort worden. De Belgische regering moet luidop aandringen op het stopzetten van de bombardementen en op permanente vrije doorgang voor humanitaire hulp in Gaza. "Wij zullen Minister De Gucht over het Belgisch stilzwijgen ondervragen en dienen zo snel mogelijk een resolutie in om de Belgische regering tot actie aan te zetten. Wij vragen de andere politieke fracties om deze oproep mee te ondertekenen", zegt Wouter De Vriendt. Op 8 december beslisten de Europese Ministers van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht incluis, tot het opwaarderen van de relaties met Israël. Niettegenstaande de illegale Israëlische bezettingspolitiek in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, niettegenstaande de isolatie van 1,5 miljoen mensen op de Gaza-strook. Twee weken na de beslissing van de EU lanceert Israël een brutale oorlogscampagne in Gaza.

"Dit is geen toeval en is een blijk van minachting voor de Europese Unie. Het toont het failliet aan van de naïeve verzoeningspolitiek van Europa en België die een oplossing voor het conflict geen stap dichterbij hebben gebracht. Enkel indien Israël zich aan het internationaal recht onderwerpt, is er uitzicht op vrede", besluit Wouter De Vriendt.

Groen! steunt de protestmanifestatie van de NGO's op woensdag 31 december in Brussel.

Contact: Wouter De Vriendt -