Politie Haaglanden

Persberichten 5 januari

Haaglanden, 05-01-2009

Jongens aangehouden na diefstal fiets
Den Haag Twee Hagenaars van 13 en 15 jaar werden zondag 4 januari aangehouden nadat twee politieagenten in burger hen op de Torenstraat een fiets zagen stelen. De agenten zagen de 13-jarige omstreeks 14.30 uur een fiets pakken die tegen een muur stond, en erop wegrijden. Zijn 15-jarige maatje gooide vervolgens de fietstas die achterop de fiets zat, weg. De jongens werden in de kraag gevat en naar het politiebureau gebracht. De 15-jarige kreeg een HALT-verwijzing. De 13-jarige had in het verleden al eens een HALT-verwijzing gehad en daarom kreeg hij nu een proces-verbaal opgemaakt.

Alcoholcontrole
Den Haag Tijdens een alcoholcontrole op het Spui zondagavond 4 januari tussen 23.00 uur en 04.00 uur moesten in totaal 15 bestuurders een blaastest afleggen. Omdat niemand teveel gedronken had, kon iedereen zijn of haar weg weer vervolgen.

Zonder rijbewijs, met vuurwerkbom
Den Haag De politie hield zondag 4 januari rond 15.00 uur een 16-jarige bromfietser uit Rijswijk staande op de Mr. P. Droogleever Fortuynweg. Hij kon geen geldig bromfietscertificaat of rijbewijs tonen. Op de binnenplaats van het politiebureau probeerde de verdachte stiekem een vuurwerkbom in een prullenbak te gooien. Maar de agenten hadden hem in de smiezen. De 16-jarige verliet het politiebureau met twee bekeuringen op zak.

Scooterrijder gewond
Den Haag Een 17-jarige Haagse scooterrijder is zondag 4 januari omstreeks zes uur s avonds gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising van de Kolenwagenslag en de Drogersdijk. De aanrijding ontstond, omdat het slachtoffer geen voorrang verleende aan een automobilist die van rechts kwam. De 17-jarige is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Politie zoekt getuigen oudejaarsgeweld
Den Haag Politie Haaglanden is op zoek naar getuigen van oudejaarsgeweld in de nieuwjaarsnacht. Donderdag 1 januari om 01.00 uur raakten twee voorbijgangers (30 en 33 jaar) gewond door vermoedelijk illegaal vuurwerk. Het stel liep over de Edisonstraat ter hoogte van de Buijs Ballotstraat en keek korte tijd naar een vuurtje. Vanuit een groep van circa tien personen werd een projectiel in hun richting gegooid dat kort voor de man en vrouw ontplofte. Beiden raakten hierdoor gewond aan hun benen. De GGD vervoerde de slachtoffers naar het ziekenhuis waar enkele hechtingen nodig waren om de wond te dichten. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het oplossen van deze zaak? Bel de politie van Bureau Segbroek via 0900-8844. Liever Anoniem? Bel met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Veel teveel op
Voorburg - Dit weekeinde werden twee automobilisten aangehouden voor het rijden onder invloed. Een 39-jarige Poolse automobilist moest op zondag 4 januari omstreeks 23.00 uur op de Kersengaarde een blaastest afleggen. Hij blies 885 ug/l. De officier van justitie legde de man een geldboete van 1550 euro op. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt.
Een 26-jarige Voorburgse automobilist onderging op maandag 5 januari omstreeks 01.00 uur op de Baesjoustraat een blaastest ondergaan. Hij blies 600 ug/l. De politie vorderde het rijbewijs van de Voorburger in en maakte proces-verbaal tegen hem op. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Vechtpartij na geluidsoverlast
Voorburg Een 29-jarige bewoner van de Koningin Wilhelminalaan ergerde zich op zaterdag 3 januari omstreeks 03.30 uur groen en geel aan de overlast die zijn buren veroorzaakten. Hij belde de politie, maar omdat die instantie naar zijn mening te laat reageerde, nam hij zelf het heft in handen. Hij ging zelf bij zijn buren langs. De woordenwisseling die met zijn 27-jarige buurman en buurvrouw ontstond liep al snel uit de hand. Na een handgemeen werd de 29-jarige bedreigd met een mes. Hij vluchtte naar zijn woning. Het drietal werd aangehouden door de inmiddels ter plaatse gekomen politieagenten. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Vuurwerk op schoolplein
Voorburg De politie kreeg zondag 4 januari omstreeks 00.15 uur meldingen van geluidsoverlast vanaf het schoolplein aan de Delflandstraat. Zes jongens uit Voorburg en Leidschendam, in de leeftijd van 15 tot 18 jaar hadden zich de toegang tot het plein verschaft, terwijl op borden stond aangegevn dat dit verboden terrein voor onbevoegden was. Op het schoolplein staken zij vuurwerk af. Een 18-jarige Leidschendammer kreeg een bekeuring voor het afsteken van vuurwerk. De overige jongens kregen een bekeuring voor het bevinden op verboden terrein.

Zonder rijbewijs
Leidschendam/Voorburg Dit weekeinde werden vier bestuurders bekeurd, omdat zij zonder rijbewijs reden. Een 43-jarige Voorburger reed op een bromfiets. Hij bleek in het bezit te zijn van een Colombiaans rijbewijs waarvan de geldigheid verstreken was. Een 17-jarige Zoetermeerder reed in de auto van zijn vader op De Vang. Gezien zijn leeftijd bleek de jongen niet in het bezit van een rijbewijs te zijn. Een 16-jarige Leidschendammer reed op zijn bromfiets door het voetgangersgebied van de Prins Frederiklaan. De jongen droeg geen helm en bleek geen rijbewijs te hebben. Hij kreeg een proces-verbaal. Een 38-jarige Leidschendammer bleek bij een controle zaterdag 3 januari omstreeks 19.45 uur alleen over een Egyptisch en een internationaal rijbewijs te beschikken. Omdat hij al zeven jaar in Nederland woonde (na een half jaar moet het internationaal rijbewijs omgezet worden in een Nederlands rijbewijs) kreeg de Leidschendammer een proces-verbaal.

Jongens stelen portemonnee van postbode
Wateringen Een 19-jarige TNT-postbesteller uit Den Haag werd zaterdag 3 januari door drie jongens beroofd van zijn portemonnee. De postbode was omstreeks 15.00 uur tijdens zijn bezorgronde op de Komkommerstraat toen drie jongens hem benaderden. Eén van hen pakte de jongen beet, terwijl een tweede dader de Hagenaar met een zakmes bedreigde. De jongens gingen er vervolgens met de portemonnee van de Hagenaar vandoor richting de Bovendijk. De daders waren drie (licht) getinte mannen in de leeftijd van 20-25 jaar. De eerste dader was gekleed in een korte zwarte jas, een zwarte spijkerbroek en droeg op zijn hoofd een wit petje. De tweede dagen droeg een zwart/rode jas en een rood petje. De derde dader droeg een donkerblauwe jas en een zwarte wintermuts.
Heeft u zaterdag iets gezien van deze beroving of heeft u anderszins informatie die kan helpen de daders te vinden? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Westland via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Beginnend bestuurder begint het nieuwe jaar slecht Schipluiden/Westland Een 18-jarige beginnend bestuurder raakte al vroeg in het nieuwe jaar zijn pas verworven rijbewijs kwijt. De man reed met zijn auto over Rijksweg A4. Een onopvallende surveillance-eenheid van Politie Haaglanden zag dat de man de maximum snelheid flink overschreed. Hij reed met 166 km/u, terwijl 100 km/u het maximum was. Na drie maanden te hebben gereden was het nu even over voor de man. Het rijbewijs werd ingevorderd. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Niet betalen, dan zitten
Delft Politieagenten zagen 4 januari omstreeks 20.15 uur een automobilist rijden op het Westeinde terwijl hij mobiel belde. Toen zij de 46-jarige man uit Delft controleerden, bleek dat hij voor ruim 1200 euro aan boetes open had staan. De Delftenaar kon het openstaande bedrag niet betalen, er bleef niets ander over dan te gaan zitten.

Pizzakoerier beroofd
Delft De recherche van Bureau Delft zoekt getuigen van een beroving van een pizzakoerier, zaterdag 3 januari omstreeks 22.15 uur op de Isaac da Costalaan. Een 16-jarige Delftse pizzabezorgster kwam op de Isaac da Costalaan om een bestelling af te leveren. Voor het portiek waar het meisje moest zijn, werd zij door twee mannen onder bedreiging van een mes van haar portemonnee beroofd. De daders waren twee donkere mannen met donkere kleding met capuchons. Beide mannen droegen een zogeheten Arafat-sjaal voor het gezicht. De politie kwam direct ter plaatse, maar een zoektocht naar de daders leverde niets op. Heeft u zaterdag iets gezien van deze beroving of heeft u anderszins informatie over de identiteit van de overvallers? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Delft via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Huiselijk geweld
Delft De politie moest 4 januari meerdere keren aan te pas komen om een echtelijke ruzie te sussen. De ex man was al eerder aan de deur geweest maar kwam om 20.35 uur terug en trapte de deur van de woning in. De 28-jarige Delftenaar moest mee naar het bureau, hij zit nog vast. De politie treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl ) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Politie zoekt getuigen oudejaarsgeweld
Zoetermeer Politie Haaglanden is op zoek naar getuigen van oudejaarsgeweld in de nieuwjaarsnacht. Donderdag 1 januari om 01.15 uur hielden politieagenten een 15-jarige Zoetermeerder aan die getracht had om met een vuurpijl de ruit van een winkel in het winkelcentrum De Leyens op te blazen. De jongen werd betrapt door een getuige die in het kader van WAS kracht (wijk en agent samen) door het winkelcentrum surveilleerde. De vuurwerkpijl werd van de ruit gehaald zodat deze ruit gespaard bleef. In het winkelcentrum (Elzenhoekschool) zijn echter diverse ruiten door middel van vuurwerk opgeblazen. Uit onderzoek is gebleken dat dit met behulp van aangeplakt vuurwerk is gedaan. De mogelijkheid bestaat dat de aangehouden 15-jarige dit heeft gedaan of dat anderen hiervoor verantwoordelijk zijn. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het oplossen van deze reeks vernielingen? Bel de politie Zoetermeer via 0900-8844. Liever Anoniem? Bel met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.