Gemeente Ede

Nummer 242 / Ede, 23 december 2008

Oud-burgemeester van Ede krijgt gemeentelijke onderscheiding Erepenning voor R.C. Robbertsen

Oud-burgemeester van de gemeente Ede de heer R.C. (Roel) Robbertsen heeft de Erepenning van de gemeente Ede ontvangen. Hij ontving de onderscheiding als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn verdiensten en bijzondere inzet voor de Edese samenleving.

De heer Robbertsen ontving de Erepenning zaterdag 3 januari 2009 in Cultura uit handen van burgemeester Cees van der Knaap tijdens het nieuwjaarsconcert van de gemeente Ede. Robbertsen (60) was burgemeester van Ede van januari 2002 tot en met juni 2007. Hij vertrok uit Ede om commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht te worden.

Veertig miljoen
De heer Robbertsen heeft zich op bijzondere wijze ingezet voor het verkrijgen van een toezegging van mevrouw K.M.H. Peijs, destijds minister van Verkeer en Waterstaat, waarbij het Rijk 40 miljoen euro heeft gereserveerd voor het Edese project Spoorzone: de herontwikkeling van het station Ede/Wageningen en de spoorzone van het traject Arnhem-Utrecht door Ede. De heer Robbertsen is grondlegger van dit project.

Ede-Oost
Daarnaast heeft Robbertsen zich intensief ingezet voor de aankoop van de kazerneterreinen in Ede. Door het vertrek van Defensie uit Ede en de sluiting van de Nederlandse Kunstzijdefabriek Enka in 2002 verdween veel werkgelegenheid uit Ede en kwam en komt er veel grond vrij. Onder leiding van Robbertsen besloot het Edese college van B en W deze gebeurtenissen te beschouwen als een kans voor een verdere ontwikkeling van Ede en dit gebied Ede-Oost te benutten voor woningbouw, werkgelegenheid en cultuur.

De heer Robbertsen heeft zich verder actief bezig gehouden met onder meer de renovatie van het centrum, ontwikkelingen Valley Center en Food Valley, de A30, aanleg bedrijventerreinen, inzet woningbouw in de dorpen, aandacht voor de agrarische sector, vooral in tijden van tegenslag zoals bij de Vogelgriep in 2003 en de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Erepenning
Op grond van de Verordening gemeentelijke onderscheidingen kan het college van B en W de erepenning toekennen aan inwoners en niet-inwoners van de gemeente Ede. Het gaat om mensen die langdurig grote verdiensten hebben gehad voor de Edese gemeenschap of om personen die zeer bijzondere verdiensten hebben gehad voor de Edese gemeenschap gedurende kortere tijd. Ook kan de erepenning worden toegekend aan personen die een zeer bijzondere prestatie hebben verricht.


---