Gemeente Soest

.

Derde GALM-project 'Sporten voor 55-plussers' van start

05 januari

De gemeente Soest start in samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen Soest in februari met het derde GALM-project. Deze week ontvangen 2200 inwoners uit de wijken Soestdijk, De Eng, Smitsveen en Soest-Midden in de leeftijd van 55-65 jaar een brief en een aanmeldingsformulier voor deelname aan het GALM-project.

Het Groninger Actief Leven Model (GALM) is een
sportstimuleringsproject, dat als doel heeft om mensen in de leeftijd van 55 tot en met 65 jaar te stimuleren (weer) sportieve activiteiten te gaan ondernemen. Met het ouder worden wordt het op peil houden van fit- en gezondheid steeds belangrijker. Dat blijkt uit onderzoek naar de fitheid van mensen van 55 tot en met 65 jaar. Bewegen en sporten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Met bewegen wordt niet bedoeld bijvoorbeeld tuinieren, de hond uitlaten en/of fietsen voor de dagelijkse boodschappen, maar wekelijks minimaal één uur actief sporten.

Aftrap 13 februari

Na het succes van de eerste twee GALM-projecten in de wijken met postcode 3762 en 3766, zijn nu de 55-plussers van de wijken Soestdijk, De Eng, Smitsveen en Soest-Midden aan de beurt.

Zijn zij niet (meer) sportief, maar willen zij dat wel (weer) worden? Dan kunnen zij deelnemen aan de fitheidstest op vrijdag 13 februari 2009 in het Spleasure Centrum. Dit is tevens de officiële aftrap van het derde GALM-project.

Fitheidstest

Tijdens de fitheidstest wordt het fysieke gesteldheid gemeten door middel van een aantal oefeningen. Na deze fitheidstest worden de senioren uitgenodigd deel te nemen aan een
bewegingsintroductieprogramma van twaalf weken, dat start in de eerste week van maart.

Op het programma staan onder meer allerlei balspelen, er is aandacht voor grondoefeningen, conditievormen en bewegen op muziek, al naar gelang de wensen van de groep. Na het volgen van deze introductielessen krijgen de deelnemers een persoonlijk (sport)advies en kunnen ze deelnemen aan een vervolgprogramma van dertig weken. Na deze dertig weken wordt er een tweede fitheidstest gehouden om de resultaten zichtbaar te maken.

Voor meer informatie kunnen inwoners contact op nemen met Madelon Nolsen van de gemeente Soest, (035) 6093540.