LEI

Nieuwe brochure: De broedziekten van honingbijen


5 jan 2009
Onderdeel: Bijen, Plant Research International

In het broed van honingbijen komt een aantal broedziekten voor. De nieuwe brochure "De broedziekten van honingbijen, herkenning en bestrijding" beschrijft deze ziekten en hoe ze (preventief) bestreden moeten worden. De belangrijkste twee ziekten, Amerikaans Vuilbroed en Europees Vuilbroed krijgen bijzondere aandacht. Voor Amerikaans Vuilbroed geldt een meldingsplicht.

Net als andere dieren hebben ook honingbijen last van ziekten. Een aantal ziekten komt alleen op volwassen bijen voor. Andere ziekten tasten de bijen in het broedstadium aan, de broedziekten. Broedziekten komen van nature voor in bijenvolken. In het natuurlijke samenspel tussen bijen en hun ziekten is een balans
te zien. Er zijn allerlei mechanismen die ervoor zorgen dat ziekten geen grote schade aanrichten, maar wel kunnen overleven.

Door te zwermen, en door actief het broednest te verlaten kunnen bijen ziekten ontvluchten. Wanneer een bijenhouder deze mechanismen onderdrukt of verstoort kunnen ziekten een bedreiging gaan vormen voor het gastorganisme, in dit geval de honingbij. Het is vooral door de praktijk van de bijenhouderij dat ziekten als Amerikaans en Europees Vuilbroed grote problemen veroorzaken. Het respecteren van de biologische processen die aan de basis staan van bijengezondheid is essentieel voor de preventie en bestrijding van broedziekten.

Deze brochure heeft als doel uitleg te geven over verschillende broedziekten. De nadruk ligt op het herkennen van ziekten en weten hoe er gehandeld moet worden als de ziekte zich openbaart. De brochure is bedoeld handvatten te geven voor preventieve maatregelen die genomen kunnen worden. Hygiëne en vakmanschap zijn hierbij bepalend.

Contact
Bijen@wur
bijen@wur.nl
www.bijen.wur.nl
www.bijenziekten.wur.nl