Gemeente Brummen


Expositie Apeldoorns kanaal in gemeentehuis

(Oorspronkelijke publicatie datum: 05-01-2009)

Meer dan 200 jaar geleden werden er al plannen gemaakt om een kanaal te graven van Apeldoorn naar de IJssel bij Hattem. Koning Willem I zette de plannen om in daden. In 1829 werd het Griftkanaal, het noordelijke deel van het Apeldoornskanaal geopend. Met kanonschoten en klokgelui werd de opening van het kanaal gevierd. Gemiddeld voeren er 800 schepen per jaar door het kanaal, maar toch was het door de hoge onderhoudskosten niet rendabel. Apeldoorn drong aan op verlenging naar de IJssel bij Dieren. In 1870 was het Apeldoorns Kanaal een feit. In Dieren werd de enige drietrapsluis van Nederland gebouwd om het hoogteverschil van 8 meter naar de IJssel te overbruggen.

De tientallen papierfabrieken op de Veluwe profiteerden van het kanaal voor de aanvoer van vodden en de afvoer van papier naar de drukkerijen in Rotterdam, Amsterdam en Haarlem. Op den duur verdrongen stoomschepen en later motorschepen de zeilschepen. Het kanaal moest breder en dieper worden, de houten sluizen groter en van gemetselde stenen. Toch verloor het kanaal aan betekenis. Door de concurrentie van spoorwegen en het vervoer over de weg nam de scheepvaart af. In 1972 werd het kanaal grotendeels gesloten. In 1997 droeg Rijkswaterstaat het kanaal met toebehoren over aan Waterschap Veluwe. Welke functie was er nog voor een kanaal, waarvan de sluizen in verwaarloosde staat verkeerden? Een commissie stelde in 2001 een Toekomstvisie op, waarin restauratie en het weer bevaarbaar maken van het kanaal werd aanbevolen.

Waterschap Veluwe heeft als eerste van de zes sluizen de Hezenbergersluis gerenoveerd. De feestelijke opening van de sluis vond plaats op 3 juli 2007 door het schutten van een honderd jaar oude aak. De gemeente Apeldoorn heeft plannen om de kanaalzone te saneren en er woningen met veel groen te bouwen. Wonen aan het water midden op de Veluwe! Men is zich bewust van de cultuurhistorische waarde van het kanaal, de sluizen en bruggen. Dat was de aanleiding voor het Voerman Museum Hattem om een tentoonstelling over het kanaal te maken. Daarin komen de 19^de eeuwse plannen voor de aanleg van het kanaal aan bod en de problemen bij het graven en de watervoorziening ervan. Oude en recente fotos geven een beeld van de vrachtvaart, de scheepsjagers, de vervoerde goederen, de bedrijven langs het kanaal, het honderdjarig bestaan, de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk de toekomstplannen voor het kanaal.

Meer informatie
Deze expositie is vanaf 5 januari gedurende de hele januarimaand te zien in het gemeentehuis tijdens de reguliere openingstijden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. de Boer. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (0575) 56 85 31 of per mail: h.deboer@brummen.nl.