Gemeente Dirksland


Nieuwjaarstoespraak burgemeester S. Stoop

Burgemeester en wethouders van de gemeente Dirksland organiseerden op vrijdag 2 januari 2009 in "Ons Huis" te Herkingen de traditionele nieuwjaarsreceptie. Burgemeester S. Stoop hield een nieuwjaarstoespraak.

Nieuwjaarstoespraak:

Het is mij een genoegen u hier in Ons Huis in Herkingen te mogen begroeten. Graag wisselen we aan het begin van het jaar goede wensen uit. Het is een prima traditie om het jaar te beginnen met onderlinge ontmoeting. Wij allen hebben iets of veel met de gemeente Dirksland en hopelijk ook met elkaar.

In mijn gedachten staan we aan het begin van het jaar 2019... Bij het voorbereiden van deze toespraak werd ik er opnieuw op geattendeerd dat het dit jaar tien jaar geleden is dat de gemeenten bezig zijn geweest met toekomstvisies en de ruimtelijke vertaling ervan in een structuurvisie. Het leek me aardig om het unieke feit dat er één ruimtelijke visie kwam aan de vergetelheid te ontrukken. Het jaar 2009 was namelijk het jaar waarin na intensieve discussies tussen en binnen de vier gemeenten een gezamenlijke en integrale ruimtelijke structuurvisie voor Goeree-Overflakkee werd vastgesteld. De basis daarvoor was in dat jaar of het jaar daarvoor gelegd in vier gemeentelijke toekomstvisies met een eindbeeld voor 2020 zelfs nog later. Ik heb mij laten vertellen dat de visie nog wel de nodige gesprekken met het toenmalige bestuur van de provincie Zuid-Holland heeft gevergd, voordat er aan de concretisering en uitvoering kon worden begonnen. Het kostte de nodige bestuurlijke energie om de twee documenten op elkaar te laten aansluiten. Het wordt dus tijd om de balans op te maken.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van voorjaar 2018 is in het coalitieakkoord opgeschreven dat de gemeente toe is aan een nieuwe toekomstvisie en de daarbij horende ruimtelijke structuurverkenning. Het college wil dit jaar gebruiken om de voorbereidingen te treffen. Er zijn natuurlijk veel basisgegevens, niet alleen van de gemeente, maar ook van andere instanties. We willen echter ook een verkenning laten uitvoeren naar de trends en ontwikkelingen die onze gemeente en dus de verschillende gemeenschappen kunnen beïnvloeden na 2030. Met andere woorden: we willen een doorkijk naar 2040 en later. Aan de hand van al deze gegevens ontwikkelen we een conceptvisie, die we voorleggen aan digitale burgerpanels in onze woonkernen. Tussen haakjes: in 2009 hield men nog een aantal massaal bezochte meetings om aan de hand van stellingen de mening van de inwoners te peilen. Na de reacties van de burgerpanels zullen we de resultaten uiteraard ook spiegelen met de slagvaardige dorpscomités als een soort representant van de inwoners. Uiteindelijk zal de gemeenteraad in de loop van 2020 de stukken vaststellen. Op papier zullen we dan dus gesteld staan voor de toekomst. Ik kan natuurlijk niet vooruitlopen op de vraag wat er in de visie terecht moet komen, evenmin met welke ideeën onze panels en onze maatschappelijke organisaties zullen komen; evenmin valt iets te zeggen op het commentaar de regionale overheid zal komen. Een ding is wel duidelijk: het stuk zal ook de identiteit van Goeree-Overflakkee beschrijven. Een eenheid in verscheidenheid.

Tot zover mijn gedachten over 2019. Meer opmerkingen daarover zouden puur speculatief zijn.

Goede wensen

Ik keer dan ook terug naar het jaar 2009. Laat ik allereerst u vanaf deze plaats het beste toe te wensen voor 2009: voor u persoonlijk: gezondheid en voorspoed. In politiek en bestuurlijk opzicht: inspiratie en volharding. In zakelijk opzicht: doorzettingsvermogen en creativiteit. Moge de zegen van de HEERE God op ons werk rusten.

HET nieuws uit 2008

Ongetwijfeld hebt u de nieuwsoverzichten van het achterliggende jaar weer langs zien en horen komen. Ik weersta de verleiding om de belangrijkste gebeurtenissen met u door te lopen en van commentaar te voorzien. Ik maak voor twee feiten een uitzondering. In vrijwel iedere maand van 2008 is er aandacht besteed aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen (en niet aan de Russische). Aanstaand president Barack Obama slechtte in elk geval twee barrières: allereerst om de democratische nominatie te krijgen en daarna om de zetel in het Witte Huis te veroveren. Over drie weken zal hij met een mogelijk nog lastiger barrière te maken krijgen, namelijk de Amerikaanse economie en daarmee die van de wereld een positieve impuls geven. Het zal me benieuwen hoeveel we nog zullen horen over Yes, we can en over verandering. Dat brengt me gelijk bij het tweede onderwerp van belangrijkste gebeurtenissen, namelijk de financiële crisis. Vooral na de zomer is dit onderwerp niet meer uit beeld geweest: dalende aandelenkoersen, banken en andere grote ondernemingen in grote problemen en in Nederland uiteindelijk de nationalisatie van ABN Amro en Fortis.

Terugblik van dichtbij op 2008

Laten we een aantal zaken van wat dichterbij bezien. Wat hield ons in 2008 bezig? Ik beperk me tot het benoemen van enkele lokale en regionale ontwikkelingen.

Maatschappelijke zaken
Visiedocument Wet maatschappelijke ondersteuning: basis gelegd voor de uitwerking van beleid. Niet alleen beleid is nodig. We volgen ook de uitvoering. Zo bleken onze cliënten tevreden over de manier waarop er is omgegaan met de verstrekkingen.
De Nota jeugdbeleid is vastgesteld.
Er is stapsgewijs toegewerkt naar een brede welzijnsorganisatie voor het eiland.
Meer achter dan voor de schermen is veel energie gestoken in de onontkoombare ontvlechting van GGD Zuid-Hollandse Eilanden. Er is gediscussieerd over de financiering van schoolmaatschappelijk werk in het basisonderwijs.

Ruimtelijke zaken
Het Gemeentelijk rioleringsplan en het Waterplan is vastgesteld inclusief de financiële vertaling. Met deze plannen is een goede basis gelegd voor het beheer van onze openbare ruimte. De regionaal-economische visie is geaccordeerd als een van de onderleggers voor de ruimtelijke structuurvisie. De gemeente heeft beleid vastgesteld voor starters op de woningmarkt, waardoor de staterslening mogelijk wordt gemaakt. Een aantal bouwprojecten is voltooid of verkeren in een afrondende fase: het complex seniorenwoningen aan de Pieterstraat in Melissant, het zogenaamde project Koningshof langs de Julianaweg in Melissant en de nieuwe super met bijbehorende woningen aan het Han de Lignieplein in Herkingen.
Helaas verlopen niet alle initiatieven voorspoedig: de nadere invulling van het plan De Gaerde in Herkingen stagneert en het plan Kortevliet aan het Korteweegje in Dirksland.
We kregen letterlijk een goed beeld hoe het project Hart van Dirksland vorm moet gaan krijgen.
Datzelfde geldt voor de toekomstige woonwijk in de Spuikolk. De raad werd regelmatig bijgepraat.
De kadernota over het grondbeleid is vastgesteld. Voor de uitbreiding van de jachthavens in Herkingen loopt de vergunningenprocedure in het kader van de Natuurschoonwet. Het bestemmingsplan Clinckerlandt is vastgesteld en goedgekeurd. Nu de laatste juridische hobbel nog.
De mogelijke functiewijziging in de Zuiderdieppolders hield de aandacht bij tijd en wijle gevangen: duizenden handtekeningen van inwoners en een voorstel voor een alternatief uit de gemeenteraad kregen de aandacht.

Bestuur
De eilandelijke organisatie voor gezamenlijke inkoop en aanbesteding werd opgezet.
De Gebiedsagenda Vitale regio kreeg instemming. Er was regelmatig overleg met de dorpsraden van Herkingen en Melissant.
De overdracht van het beheer van de brandweerzorg aan de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond werd ook feitelijk afgerond. Nu wordt gewerkt aan de verdere inrichting van de organisatie. De gemeenteraden kwamen niet tot een eensluidende uitspraak over het voorstel om een onderzoek te doen naar een ambtelijke organisatie voor Goeree-Overflakkee.

Er zijn heel veel zaken opgepakt, voorbereid of in uitvoering en afgemaakt. Eigenlijk is het een continue beweging. Voor het in beweging blijven is inspanning nodig. Daaraan hebben velen bijgedragen. SAMEN hebben een resultaat bereikt.

Jaarwisseling 2008-2009

De jaarwisseling verliep volgens mijn beeld iets rustiger dan in voorgaande jaren. Ik dank allen die zich hebben ingespannen om een en ander in goede banen te leiden, onder andere door het organiseren van een evenement. Dank voor de inzet van de politie, de brandweer, de medewerkers van onze buitendienst, de mensen van voetbalvereniging Melissant, de eigenaar van restaurant t Anker en de mensen met goede bedoelingen in Herkingen. Ik vind het nog steeds jammer dat in Dirksland niemand verantwoordelijkheid wil dragen voor een evenement. Ik daag hierbij mensen of instellingen om de handschoen op te pakken. De grote brand in woonvoorziening Salem in de Voorstraat bracht heel wat teweeg. Gelukkig kon de schade beperkt blijven, al zal het nog enige tijd duren voordat de bewoners weer terug kunnen keren. Ik hoop dat Sjaloom Zorg voor deze kwetsbare groep tijdelijk een goed onderkomen vindt.

Verwachtingen voor 2009

Het jaar 2009 ligt voor ons. Er staat weer veel op stapel. Het gaat uiteraard niet om allemaal nieuwe zaken, maar veelal om het doortrekken bij de lijnen die al eerder zijn uitgezet. Ik illustreer de volle breedte van activiteiten aan de hand van een aantal voorbeelden.

Maatschappelijke zaken
We werken het vrijwilligersbeleid in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning verder uit. We gaan door met de vulling van de overige prestatievelden van de wet.
We zijn voortvarend bezig met de realisatie van een centrum voor jeugd en gezin.
We richten met ingang van het volgend schooljaar een eilandelijk bureau leerplicht in om het schoolverzuim effectief te bestrijden en er voor te zorgen dat voortijdige schoolverlaters aan een goede startkwalificatie worden geholpen.
We geven invulling aan de wettelijke regels over het huisverbod bij geweld achter de voordeur.
We willen de fusie tussen de voetbalverenigingen in Dirksland faciliteren.
We werken in lijn met de discussies in de gemeenteraad de besluitvorming over de beëindiging van de subsidie aan het zwembad concreet uit.

Ruimtelijke zaken
We blijven onze regels aangaande permanente bewoning van recreatiewoningen handhaven, iets waaraan wel een getwijfeld wordt. Voor geheel Goeree-Overflakkee zal de ruimtelijke structuurvisie worden vastgesteld. De eerste stap wordt binnenkort ter instemming aan de gemeenteraden voorgelegd.
Voor het nieuwe woongebied Spuikolk komt de vaststelling van het bestemmingsplan in zicht.
Vorig jaar zei ik dat de planvorming van het Hart van Dirksland wordt afgerond. Deze zin moet ik helaas herhalen. Ik doe hierbij een oproep aan de initiatiefnemers om zo spoedig mogelijk concrete stappen te zetten, zodat de bestemmingsplanprocedure kan worden gestart. De planprocedures voor de aanpassingen van de N 215 tussen Dirksland en Melissant worden ter hand genomen. Ik hoop dat we ook zo concreet kunnen worden voor de uitbreiding van de jachthavens in Herkingen. Hoogstwaarschijnlijk wordt aan de gemeenteraad een voorstel voorgelegd voor bestemmingswijziging van de Zuiderdieppolders of een deel daarvan, waarbij de agrarische functie wordt omgezet in een bestemming van natuur en recreatie.
We zorgen er voor dat de nieuwe ruimtelijke plannen gedigitaliseerd zijn.

Bestuur
We gaan onze visie op dienstverlening uitvoeren. We werken aan concrete servicenormen.
De laatste fase van de verbouwing van het gemeentehuis is bijna klaar. Binnenkort openen we het serviceloket voor wonen, welzijn en zorg. We zetten nieuwe accenten bij het communicatiebeleid. We laten dit jaar weer een burgerpeiling en een klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren. De resultaten worden zichtbaar op www.waarstaatjegemeente.nl

Toekomstvisie

Tot nu toe heb ik niets gezegd over het traject van onze toekomstvisie. We zijn er vorig jaar mee begonnen. Er zijn gesprekken gevoerd, we hebben een goed bezochte debatavond gehad. De resultaten worden nu verwerkt tot een geheel. Ik verwacht dat nog in het eerste kwartaal een concept bediscussieerd kan worden met onze inwoners, zodat de gemeenteraad daarna de visie kan vaststellen. Dat wordt een uniek moment, omdat ik me niet kan heugen dat de gemeente Dirksland een integrale visie heeft opgezet voor de iets langere termijn.

Bestuurlijke toekomst

De discussie over de bestuurlijke toekomst had een impuls moeten krijgen met het onderzoek naar een ambtelijke organisatie. Omdat de gemeenteraden zich daarover niet eensluidend hebben uitgesproken zijn we in een dip terecht gekomen. Er worden op dit moment initiatieven ondernomen om een gezaghebbende externe deskundige een uitweg te laten verkennen.

Vorig jaar merkte ik op dat we moeten oppassen voor een afbreukrisico voor de huidige samenwerking en dat we onze blik vooral moeten richten op de langer termijn. Ik zet er nu maar een uitroepteken achter en herhaal met de vervanging van het jaartal de laatste zinsnede uit deze passage: 2009 wordt cruciaal als het gaat over de discussie over de bestuurlijke toekomst van het eiland. Ik hoop op een mooi eindresultaat. Einde citaat. Wordt vervolgd

Uitleiding

Dit kalenderjaar vormt het laatste volledige jaar van deze raads- en collegeperiode. In het najaar zullen de politieke partijen zich weer buigen over verkiezingsprogrammas en kandidatenlijsten. We hebben dus nog ruim een jaar om het collegewerkprogramma van dit college uit te voeren. U was het misschien al wel vergeten, maar het motto van dit programma is Betrokken en Zorgzaam. Dat zijn begrippen die een tweezijdige betekenis hebben. Als het goed is, ligt het accent op de gerichtheid op de ander. Als we vanuit die basishouding ons werk willen doen als gemeente vertrouw ik op een goed resultaat. Dit is overigens iets anders dan dat we er vanuit moeten gaan dat we het altijd met elkaar eens zijn. Om te bezien waar overeenkomsten en verschillen liggen, is allereerst een goed inhoudelijk debat nodig. Daarin worden de mogelijkheden van een overeenstemming gezocht of draagvlak gezocht voor een heldere uitspraak. Uiteindelijk geldt in een democratie bij besluitvorming: de meerderheid beslist. Evenzeer blijft gelden: politiek is voor een deel emotie en niet altijd rationeel.

Ik hoop op goede en vruchtbare gedachtewisselingen. Uiteraard met een duurzame uitkomst voor de gemeente. Daarbij hebben we ieders inzet en betrokkenheid nodig. Ik hoop ook dat we dit jaar onze wensenlijsten kunnen afwerken. Ongetwijfeld zal het niet altijd van een leien dak gaan. Zo zijn bijvoorbeeld de economische vooruitzichten niet bepaald rooskleurig. Maar laten we er met elkaar, ieder vanuit zijn of haar verantwoordelijkheid en positie, de schouders onder zetten.

KORTOM: laten we samen werken aan een duurzame toekomst voor de inwoners van de gemeente Dirksland. Ik wens u allen veel inspiratie en creativiteit toe.