Gemeente Teylingen

Geldof-Sira

Koninklijke onderscheiding voor Riet Geldof-Sira

05 januari 2009

PERSBERICHT 5 januari 2009 - Burgemeester Schelberg heeft op zaterdag 3 januari 2009 een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw M.J.(Riet) Geldof-Sira, (70 jaar). De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Pastoraal Fonds/Kringloopwinkel in Sassenheim. Mevrouw Geldof heeft tijdens deze bijeenkomst afscheid genomen als bestuurslid.

2009-01-05 KO voor Riet Geldof-Sira Vanaf begin jaren 70 trekt mevrouw Geldof zich het lot van de arme mensen en de nood in Oost-Europa aan. In 1970 richt zij samen met haar echtgenoot het Pastoraal Fonds van de Protestantse Gemeente Sassenheim op. Het doel van het fonds is fondsen te beheren voor hulp en ontwikkelingsprojecten, in het bijzonder voor landen in Oost-Europa. Vanaf die tijd is zij secretaris van het fonds. Aanvankelijk worden pakketten met hulpgoederen verstuurd en sinds 1979 zamelt zij steeds meer kleding bij haar thuis in, die ze sorteert en voor transport gereed maakt. In de periode 1990-1995 worden jaarlijks rommelmarkten gehouden om financiële middelen te verwerven. Onder meer door de verkoop van goederen worden op dit moment grotere projecten in Roemenië en de Oekraïne gerealiseerd, waaronder de ondersteuning van het diaconaal werk in Tileagd (Roemenië), de bouw van een gemeenschapshuis in Tileagd, het steunen van onderwijs en medische zorg en het opstarten van een waterproject in Bilghezd (Roemenië).

Mevrouw Geldof is ook de drijvende kracht achter de realisatie van de stedenband die Sassenheim in 2001 met Tileagd aan is gegaan.

Op 1 mei 2002 wordt de Kringloopwinkel `Op Dreef' Sassenheim geopend. De activiteiten in deze kringloopwinkel zijn nauw betrokken bij het werk van het Pastoraal Fonds. Mevrouw Geldof en de andere leden van het fonds zijn zowel betrokken bij het in stand houden en organiseren van de winkelactiviteiten, als bij het organiseren van transporten en initiëren van projecten in Roemenië en de Oekraïne.

Om de correspondentie en communicatie goed te laten verlopen heeft mevrouw Geldof zich de Hongaarse taal eigen gemaakt. Ze is daarmee een onmisbare schakel tussen de organisatie in Nederland en de Hongaars sprekende mensen in Oost-Europa.

Naast al deze werkzaamheden heeft mevrouw Geldof meer gedaan op het terrein van de humanitaire hulpverlening. Al vanaf 1968 is zij collectant voor het Prinses Beatrix Fonds. Van 1986 tot 1997 is zij begeleidster van reumapatiënten in Hongarije voor de Stichting Interkuur die in opdracht van een ziektekostenverzekering medisch geïndiceerde kuurreizen organiseerde. Sinds 2004 is mevrouw Geldof vrijwilliger bij het woonzorgcentrum De Schutse te Sassenheim, waar zij de koffie verzorgt bij de bewoners op de kamer.

In de toenmalige gemeente Sassenheim is mevrouw Geldof uitgeroepen tot de vrijwilliger van het jaar 1998.

Mevrouw Geldof is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.