Senternovem


Nieuws

05-01-2009 | Voorwaarden Energie Investeringsaftrek (EIA) 2009 bekend

Ondernemers hoeven minder energie te besparen om in aanmerking te komen voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA). In totaal kan er in 2009 voor 145 miljoen belastingvoordeel worden aangevraagd. Dat is 6 miljoen meer dan in 2008. Dat blijkt uit de criteria voor de Energie-Investeringsaftrek in 2009 die SenterNovem 29 januari 2008 heeft gepubliceerd.

Met de Energie-Investeringsaftrek (EIA) wil de overheid bedrijven stimuleren om te investeren in energiebesparing en duurzame energie. Ondernemers kunnen 44% van de investeringen aftrekken van de fiscale winst.
In 2009 kan een investering die iets minder energiebesparing oplevert, toch in aanmerking komen voor de EIA. Hierdoor krijgen investeringen met een langere terugverdientijd een extra stimulans. Investeringen die veel energiebesparing opleveren, komen minder snel in aanmerking voor de EIA. Door de huidige energieprijs zijn dergelijke investeringen eerder rendabel.

Nieuw in 2009
In 2009 geldt de EIA ook voor de investeringen in een beter energielabel voor bestaande bedrijfsgebouwen. Andere investeringen die in 2009 voor EIA in aanmerking komen zijn:

* een start-stopsysteem voor een vrachtwagenmotor;
* een transportleiding voor levering van CO2 aan tuinbouwkassen;
* luchtcirculatiesysteem in tuinbouwkassen;
* afvalgestookte installatie;

* een zoet-zoutwatercentrale;

* hogedruk ontwateringspers voor natwasserijen;
* transportpannen voor vervoer van vloeibaar aluminium;
* een spudpaal voor de scheepvaart.

De EIA voor cv-ketels is komen te vervallen. De lijst met middelen waarvoor in 2009 EIA geldt (de 'energielijst') is te vinden op de website van de EIA. Voor vragen over de EIA kunt u bellen met de EIA-helpdesk (038) 455 34 30.