Gemeente Urk

Gemeentelijke erepenning voor Klaas Kramer

Vrijdag 2 januari 2009 vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats in het gemeentehuis van Urk. Op het programma stond ook de uitreiking van de gemeentelijke erepenning. Dit jaar is deze penning uitgereikt aan de heer Klaas Kramer.

Erepenning
De gemeentelijke erepenning, een zilveren medaille van verdienste, reikt burgemeester Jaap Kroon als blijk van waardering uit aan mensen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap. De heer Kramer is op 12 januari 1932 op Urk geboren. Hij bezat samen met zijn zoons de kotters UK 167 en UK 300. Sinds januari 1982 is hij aan de wal gebleven als walschipper.

Visserij
De heer Kramer heeft zich jarenlang pro deo ingezet voor de visserij op bestuurlijk terrein. Vanaf 1983 tot en met 1997 was hij zowel voorzitter van de plaatselijke Vereniging voor Visserijbelangen als van de Producentenorganisatie Oost. Daarnaast bekleedde hij in die tijd ook nog het voorzitterschap van de landelijke Federatie van Visserijverenigingen. Als lid van de stuurgroep Biesheuvel die in 1991 werd opgericht ten behoeve van het beheer van de visquota heeft hij zich ingezet voor verbetering van de verstandhouding tussen visserijsector en overheid. Ook zorgde hij tijdens zijn functies als visserijbestuurder voor evenwicht in de vlootcapaciteit en vangstcapaciteit, samenwerking tussen de sector en biologen en verbreding van het takenpakket van producentenorganisaties.

Kerkelijk actief
Op kerkelijk terrein was Klaas Kramer jaren actief als ouderling en voorzitter van de commissie van beheer van de Christelijk Gereformeerde kerk Maranatha. Voor zijn grote inzet, vooral als (visserij)bestuurder, en het feit dat hij al deze functies pro deo heeft vervuld, ontvangt hij de draaginsigne behorend bij de gemeentelijke erepenning.