Gemeente Aalten


Feestelijk programma opening grensoverschrijdende woonzorgzone door Prinses Margriet

Op vrijdag 16 januari 2009 wordt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden om 11.00 uur bij de Goede Herderkerk aan de Allee verwacht. Burgemeester Berghoef en de heer Cornielje, commissaris van de Koningin, heten haar welkom in Dinxperlo. Rond 11.45 uur opent zij samen met de heer Andreas Krautscheid, Minister für Bundesangelegenheiten, Europa und Medien des Landes Nordrhein-Westfalen, de grensoverschrijdende woonzorgzone aan de Heelweg. Deze woonzorgzone bestaat onder meer uit een verpleeghuis in Nederland en een woonvorm in Duitsland die met elkaar zijn verbonden door een brug. U bent van harte welkom om bij de ontvangst en de officiële opening aanwezig te zijn.

Verdere invulling van het programma

Het feestelijke programma start in de Goede Herderkerk voor genodigden. Na de toespraken van mevrouw Vennegoor, raad van Bestuur Careaz Dr. Jenny, de heer De Vries, Auftsichtsratsvorsitzender van het Johanneswerk en de heer Esmeijer van de Provincie Gelderland vertrekt Prinses Margriet met de auto naar de Heelweg. Op de hoek van de Allee/Heelweg wandelt zij samen met minister Krautscheid naar de brug waar de openingshandeling buiten plaatsvindt. Aansluitend krijgt Prinses Margriet een rondleiding door het Bultenhuis door de gastvrouw van deze dag, mevrouw Enserink, voorzitter Stichting Europaproject. Rond 12.40 uur zingen de kinderen van de Nederlandse en Duitse basisscholen een afscheidslied, waarna Prinses Margriet vertrekt.

Bultenhuis en brug bezichtigen/concert

Uiteraard willen wij u ook graag een kijkje laten nemen in de woonzorgzone en de bijzondere brug. Het Evangelische Johanneswerk e.V., VIT Oost-Gelderland en Careaz Dr. Jenny nodigen u van harte uit voor een rondleiding van 15.00 tot 16.00 uur. Ook nodigt het Johanneswerk u graag uit voor het concert bij kaarslicht van Matteus de la Fonte in de Ev.-ref. kerk in Suderwick. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Grensoverschrijdend aanbod

In Suderwick is door het Evangelische Johanneswerk e.V. het Bultenhuis gebouwd, waar wonen en zorg is gecombineerd. Het Bultenhuis is via een brug verbonden met een appartementencomplex aan de Heelweg in Dinxperlo, waar onder meer de verpleegunit van Careaz Dr. Jenny is gevestigd. Op de brug zelf is een ontmoetingsplaats Taverne gesitueerd waar twee culturen samen worden gebracht. Door het geheel is een grensoverschrijdend aanbod van wonen, zorg en dienstverlening in Duitsland en Nederland gerealiseerd. Een bijzondere woonvorm omdat Duitse en Nederlandse zorgvragers er samen wonen en zorgaanbieders gebruik maken van elkaars kennis en ervaring. In de woon-zorgzone biedt VIT Oost-Gelderland mantelzorgers ondersteuning en worden vrijwilligers door de Vrijwillige Zorgverlening in de thuissituatie ingezet ter ondersteuning. Tevens is er een grensoverschrijdend Zorgloket gevestigd. De Stadt Bocholt, gemeente Aalten, Caritas, Leben Im Alter en het VIT Oost-Gelderland bemensen dit loket, waar inwoners uit beide landen met vragen terecht kunnen op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Het programma

11.00 uur

Aankomst van H.K.H. Prinses Margriet bij de Goede Herderkerk, Allee 58A in Dinxperlo. Entree alleen voor genodigden.

11.40 uur

H.K.H. Prinses Margriet vertrekt met de auto naar de brug. Op de hoek van de Allee/Heelweg wandelt zij samen met de

minister Krautscheid naar de brug.

11.45 uur

Openingshandeling bij de brug door H.K.H. Prinses Margriet en minister Krautscheid.

Inzegening brug door Pastor Gräfe.

12.00 uur

H.K.H. Prinses Margriet en minister Krautscheid krijgen een rondleiding door het Bultenhuis.

12.40 uur

Kinderen van basisscholen uit Dinxperlo en Suderwick zingen buiten bij de brug een afscheidslied.

Vertrek H.K.H. Prinses Margriet

15.00 16.00 uur

U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen in het Bultenhuis, de brug en Careaz dr. Jenny aan de

Heelweg/Veensgracht

20.00 uur

Matteus de la Fonte geeft een concert bij kaarslicht in de Ev.-ref. Kerk in Suderwick (toegang is gratis)

Parkeren

Aangezien er rondom het feestgebied weinig parkeergelegenheid is adviseren wij u, indien mogelijk, zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen.