Zorgen om kinderen in de Gazastrook 05 januari 2009, Den Haag - Unicef maakt zich grote zorgen om het lot van de kinderen in de Gazastrook. In dit gebied wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen en meer dan de helft van hen is kind. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel kinderen het slachtoffer worden van de oorlogshandelingen van Israël.

Het huidige geweld volgt op een 18 maanden durende blokkade van de Gazastrook. Door de blokkade kampte het gebied al voor de aanvallen van Israël met tekorten aan schoon water, elektriciteit, medische zorg en voedsel. Als gevolg van het huidige oorlogsgeweld verdiept deze humanitaire crisis zich; er is niet genoeg schoon water, rioleringen zijn overbelast, er is gebrek aan voedsel, scholen zijn dicht en ziekenhuizen kunnen hun patiënten niet helpen. Israël laat slechts beperkte hoeveelheden hulpgoederen door.

Teams voor psychosociale hulp Unicef was ook al voor het uitbreken van het geweld actief in de Gazastrook. Zo ondersteunt zij vijf teams van hulpverleners die aan kinderen en hun families psychosociale hulp verlenen. Daarnaast houdt Unicef zich in dit gebied bezig met de zorg voor vaccinaties, schoon water, sanitaire voorzieingen, goede voeding, de verbetering van het onderwijs en het beschermen van kinderen.

Deze activiteiten worden door het geweld ernstig gehinderd, maar desondanks zal Unicef samen met andere VN-organisaties en non-gouvernementele organisaties haar uiterste best doen om de Gazastrook te voorzien van onder meer medische hulpmiddelen, brandstof voor generatoren en schoon water.