PvdA Rotterdam


PvdA Rotterdam en Voedselbank: Samen tegen armoede en verspilling

Ma 5 Jan 2009 - Redactie
PvdA Rotterdam en Voedselbank: Samen tegen armoede en verspilling

Op 23 December 2008 bracht de PvdA Rotterdam een bezoek aan de Voedselbank. Er werden PvdA taarten uitgedeeld om namens de fractie waardering uit te spreken voor het harde werk dat vrijwilligers daar wekelijks verrichten. Ook werden de initiatiefnemers van de Voedselbank, Clara en Sjaak Sies, in het zonnetje gezet. Een beter moment daarvoor had niet gekozen kunnen worden. Want hoewel de Voedselbank elke dinsdag voedselpakketten samenstelt voor de allerarmsten, werd deze dinsdag een extra pakket gemaakt. Alle vrijwilligers van de Voedselbank waren bereid om voor dit pakket, speciaal voor de feestdagen gemaakt, een ochtend extra naar het distributiecentrum te komen.

Zowel de PvdA Rotterdam als de Voedselbank benadrukken dat men het liefst had dat het werk van de Voedselbank overbodig zou zijn en dat de Voedselbank zichzelf kon opheffen. Helaas is de bittere realiteit dat het werk van de Voedselbank keihard nodig is. De nadruk moet dus liggen op hoe gezamenlijk armoede in Rotterdam bestreden kan worden en op welke manier de PvdA en de Voedselbank elkaar kunnen helpen.

De kracht van de Voedselbank ligt in het feit dat hulpbehoevenden haar heel makkelijk weten te vinden. De Voedselbank kan deze mensen direct ondersteuning bieden en met haar voedselpakketten voorkomen dat deze mensen tussen wal en schip raken. Tegelijkertijd helpt de Voedselbank hulpbehoevenden hun weg te vinden naar reguliere hulpverleningstrajecten. De Voedselbank signaleert als één van de eerste organisaties de problemen en dit maakt haar een cruciale schakel.

Daarnaast heeft de Voedselbank nog een andere belangrijke functie. Doordat de Voedselbank van vele bedrijven en instanties goederen ontvangt, wordt voorkomen dat overschotten nodeloos weggegooid worden. Tegelijkertijd dienen de geleverde goederen nu een belangrijk nieuw doel. Zo gaat het sparen van het milieu hand in hand met het helpen van de mensen, die hulp het hardst kunnen gebruiken.

Het bezoek maakte duidelijk dat de PvdA en Voedselbank hetzelfde doel nastreven: samen gaan zij de strijd aan tegen armoede en verspilling. Wat precies kan helpen om die strijd te winnen en op welke manier de PvdA en de Voedselbank elkaar kunnen aanvullen, zal het onderwerp zijn van een vervolgbezoek in februari.