PvdA Rotterdam


Nieuws

Welkom in uw nieuwe stad

Ma 5 Jan 2009 - Metin Celik
Welkom in uw nieuwe stad

Hieronder vindt u de bijdrage van Metin Celik, de nestor en vice-voorzitter van de gemeenteraad, bij de beeidiging van Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam. Hij heette Aboutaleb welkom in de stad.

Mijnheer de burgemeester, familieleden, mijnheer de commissaris van de koningin, geachte gasten, leden van de gemeenteraad, dames en heren,

Allereerst wil ik u allen een voorspoedig en gelukkig 2009 toewensen.

Geachte burgemeester,
Als nestor en plv voorzitter van de gemeenteraad van Rotterdam valt mij de eer om u namens de raad te mogen toespreken. In de eerste plaats wil ik u van harte gelukwensen met uw benoeming.

Wij willen ons naar goed Rotterdams gebruik richten op een toekomst met u als onze burgemeester en voorzitter van de raad. En in die toekomst liggen vele uitdagingen.

Onze stad heeft vanaf vandaag weer officieel een nieuwe burgemeester. Een burgemeester die de zware taak wacht de tweede stad van Nederland te leiden.
Hiermee breekt een nieuwe periode aan in uw leven maar ook in onze stad.

Hoewel u als wethouder en staatssecretaris gewend was onder druk te werken en te presteren zult u merken dat dit een grotere overgang met zich meebrengt dan op het eerste gezicht lijkt.

Want Rotterdam is niet zomaar een stad, maar één met grote ambities op nationaal en internationaal niveau. Rotterdam is de stad van architectuur, van sport, van bedrijvigheid, van kunst en cultuur en van hoogbouw. Het is de stad met één van de grootste havens ter wereld en het is de geboortestad van Erasmus, één van de grootste denkers van zijn tijd.

Van die stad mag u, vanaf vandaag, burgemeester zijn. Burgervader voor alle Rotterdammers, boegbeeld van de stad en haven, voorzitter van de raad en het college en zelfstandig bestuursorgaan op het gebeid van veiligheid en openbare orde.
Het is een bijzondere eer om aan de slag te gaan om onze stad nog mooier en aantrekkelijker te maken en mee te helpen om de vele ambities vorm te geven.
2009 is niet alleen het jaar van een nieuwe burgemeester, maar ook het jaar van de jongeren. Rotterdam, jongerenhoofdstad 2009.

Recent heeft de VN bekend gemaakt dat de uncitral in 2009 wordt gehouden in Rotterdam. Dit groot internationaal overleg over de zeerechtregels zal worden afgesloten met the Rotterdam roules.

In 2010, begin juli zullen de ogen van de wereld zich richten op Rotterdam. Le grand depart, de start van de Tour de France in Rotterdam.
.
2011 zal het jaar van Erasmus worden en 2013 wordt het jaar van bedrijvigheid op de 2e Maasvlakte, want dan zullen de eerste containers daadwerkelijk worden opgeslagen.

We hebben grote plannen voor onze stad. Zo wil Rotterdam in 2018 een prominente rol spelen als het WK voetbal wordt toegewezen aan Nederland en België.
Ook willen wij een flinke bijdrage leveren als het lukt om de Olympische Spelen in 2028 in Nederland te houden.

Er liggen ook uitdagingen op het terrein van de openbare orde en veiligheid, uw primaire taak als korpsbeheerder. Hoewel de meeste Rotterdammers zich prettig voelen in hun straat en wijk, zijn er ook grootstedelijke problemen waar veel Rotterdammers zich aan storen.

Ondanks de zichtbare verbetering van de veiligheid in onze stad en de waardering die de Rotterdammers tonen voor het veiligheidsbeleid, zijn er nog steeds buurten en wijken waar de bewoners zich ongemakkelijk en onveilig voelen.

Hier ligt een opgave voor u.
Enerzijds om als burgervader deze buurten en wijken te bezoeken en met die bewoners in gesprek te gaan. Hen het gevoel te geven dat het stadsbestuur om hen geeft, de problemen onderkent en er alles aan zal doen om alle wijken even schoon, heel en veilig te krijgen.

En anderzijds om als korpsbeheerder uw verantwoordelijkheid te nemen en de criminaliteit hard aan te pakken, niet alleen in die wijken maar in heel Rotterdam, zodat een ieder weet dat misdaad niet loont en niet welkom is in Rotterdam.
Op naar een stad waar alle bewoners zich gemakkelijk voelen en iedereen even trots is en kan zijn op zijn of haar stad.

Dames en heren,
De raad heeft na een uitvoerig debat niet gekozen voor een burgemeestersreferendum. De raad heeft er nadrukkelijk voor gekozen om de verantwoordelijkheid volledig in eigen hand te houden. Er is een profielschets vastgesteld.
Er is een vertrouwenscommissie ingesteld waarin alle partijen in de gemeenteraad waren vertegenwoordigd.

De opdracht was klip en klaar:
Wij willen de beste burgemeester hebben. Iemand die mensen met elkaar verbindt. Iemand die boven de partijen staat en iemand die anderen kan motiveren en stimuleren.
Dat heeft op 16 oktober vorig jaar geleid tot de voordracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de heer Ahmed Aboutaleb voor te dragen voor benoeming tot burgemeester van Rotterdam.

Ik hecht eraan u mede te delen dat de gemeenteraad van Rotterdam u het volste vertrouwen geeft.

Maak uw borst maar nat, burgemeester, want er staat u veel te wachten.

Onze stad staat voor grote opgaven.
De komende jaren staan grote investeringen op stapel op het gebied van woningbouw, leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid.

De financiële crisis en daarmee samenhangende mindere economische tijden zullen Rotterdam niet ongemerkt voorbijgaan. Linksom of rechtsom, ook wij zullen in de loop van 2009 hiermee te maken krijgen.
Creatief management zal de toverspreuk van Rotterdam moeten zijn.

Naast de vele bedreigingen van die crisis zullen er evenveel kansen zijn om er weer bovenop te komen als stad, als ondernemer of als gewone Rotterdammer. Ik verwacht dat u die kansen als eerste burger van Rotterdam en onze voorzitter zult aangrijpen en ons allen zal aanmoedigen en ondersteunen.

Er zal blijvend geïnvesteerd moeten worden in de wijken om onze bewoners het gevoel te geven dat zij er toe doen en wij hen niet in de steek laten.
U begrijpt, dat ondanks deze financiële crisis, de verwachtingen hoog zijn.

Maar u staat er niet alleen voor. De raad, het college, de vele organisaties en de Rotterdammers zullen u enthousiast ter zijde staan.

Een ieder gunt u een inwerkperiode, waarin u uw eigen positie kunt verwerven.
Uw optreden als boegbeeld, voorzitter van de raad en het college zullen wij aan de hand van uw daden beoordelen.

De gemeenteraad, die bestaat uit 45 raadsleden, verdeeld over 8 fracties, hecht aan een goede samenwerking met u, in goede en slechte tijden.
Ook voor de politieke partijen in de raad is 2009 het jaar van de waarheid. In aanloop naar de verkiezingen in maart 2010 zullen de partijen lijsten samenstellen en zal er campagne gevoerd worden.

Burgemeester,
Ik heet u namens de gemeenteraad van Rotterdam welkom in onze mooie stad Rotterdam en wens u veel succes bij uw werkzaamheden.

Ik hoop dat u de burgervader wordt van alle inwoners van onze stad en hen nog trotser maakt dan ze nu al zijn.

Welkom in uw nieuwe stad!