Ministerie van Defensie

Afstemming kiezerregistratie Uruzgan

5 januari 2009, 13.58 uur

Het was de eerste keer dat de hoogste vertegenwoordigers samenkwamen. Foto: Dave de Vaal, AVDDCommandanten van de Afghaanse veiligheidsdiensten in Uruzgan kwamen zondag 4 januari bijeen om afspraken te maken over de kiezersregistratie later deze maand voor de komende presidentsverkiezing.

Het overleg vond plaats in het Operational Coordination Centre Provincial (OCCP) in Tarin Kowt, dat als operatiecentrum steeds beter tot zijn recht komt. Het was de eerste keer dat de hoogste vertegenwoordigers van het Afghaanse leger, de politie, de highway police en inlichtingendienst samenkwamen in het OCCP.

Tijdens de vergadering bespraken de verschillende commandanten hun veiligheidsplannen om de kiezerregistratie en de periode daaraan voorafgaand ordelijk te laten verlopen. Een vertegenwoordiger van de Independent Election Commission zette de laatste stand van zaken uiteen wat betreft het aantal registratiepunten, de locaties en het vervoer er naar toe.

Er werd nog eens bevestigd dat de beveiliging in eerste instantie in handen ligt van de Afghaanse politie. Het Afghaanse leger staat paraat om bij te springen waar nodig. Als ook daar gaten mochten vallen kan de lokale regering een beroep doen op ISAF.