Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van Miltenburg over de financiering van de thuiszorg en de overheveling daarvan naar de Zorgverzekeringswet

Antwoorden op kamervragen van Van Miltenburg over de financiering van de thuiszorg en de overheveling daarvan naar de Zorgverzekeringswet

Kamerstuk, 5 januari 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2897263

Datum 5 januari 2009

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Van Miltenburg (VVD) over de financiering van de thuiszorg en de overheveling daarvan naar de Zorgverzekeringswet (ingezonden 25 november 2008).

Vraag 1

Bent u bekend met de artikelen `Voor één prik uren op pad' en `MS-patiënte de dupe van bureaucratie'? 1)

Ja.

Vraag 2

Is er sprake van een besluit om de financiering van de thuiszorg te veranderen? Zo ja, wat is de inhoud van dit besluit en door wie is dit besluit genomen?

Daarvan is geen sprake. Het gaat hier om zorg die huisartsen plegen te bieden en dus om zorg die valt binnen de Zvw. Zorg thuis (AWBZ Verpleging) betreft verpleegkundige zorg in verband met thuisbeademing, verpleegkundige handelingen die een verzekerde dagelijks minimaal één keer nodig heeft, of verpleegkundige handelingen die een verzekerde wekelijks één keer of meer nodig heeft en waarbij verzekerde niet in staat is de huisarts te bezoeken.

Vraag 3

Indien er inderdaad sprake is van een veranderde financiering, wat is de rol van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) hierin geweest? Is de minister, gezien de in het artikel aangehaalde overheveling naar de Zorgverzekeringswet, betrokken geweest en heeft de minister het besluit goedgekeurd?

Er is geen sprake van veranderde financiering. Wel heeft het CVZ het voorgaande nogmaals aan partijen onder de aandacht gebracht.

Vraag 4

Indien er inderdaad sprake is van een veranderde financiering, is de overheveling van deze kosten meegenomen in de premieberekening voor de Zorgverzekeringswet?

Daarvan is geen sprake.

Vraag 5

Is de taakomschrijving voor de functie verpleging en verzorging voor de AWBZ zodanig gewijzigd dat het geven van een injectie door een verpleegkundige hier niet meer onder valt?

Nee.

Vraag 6

Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot de uitspraak van de staatssecretaris van voor het zomerreces dat er juist meer vanuit de AWBZ moet worden gedaan?

Zoals hiervoor aangegeven zijn de aanspraken of taakomschrijvingen niet veranderd. Wat plaats heeft gevonden is een aanscherping van de indicatiestelling door het CIZ.

Vraag 7

Indien er inderdaad sprake is van een veranderde financiering, waarom is de Kamer hierover niet geïnformeerd? Bent u niet van mening dat een dergelijke overheveling een politieke beslissing is?

Zie antwoord op vraag 2.

Vraag 8

Indien de keuze tot wijziging van de financiering geen politieke is geweest, is de staatssecretaris dan tevreden met de huidige situatie?

Er is geen wijziging geweest.


1) Algemeen Dagblad, 19 november 2008

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Leijten (SP), ingezonden 20 november 2008 (vraagnummer 2008Z07302 / 2080905840)