NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB eist snelle maatregelen van Kabinet

Acties om bouw overeind te houden

Voorburg, 5 januari 2009 - Een pakket van acht samenhangende acties is voldoende om de woningmarkt en daarmee dus ook de bouwsector overeind te houden. De acht maatregelen variëren van daadwerkelijke financiële steun tot het ophogen van de Nationale Hypotheekgarantie. Het is dan echter wel noodzakelijk dat het Kabinet snel hierover een besluit neemt. Nóg langer wachten is namelijk zowel economisch als maatschappelijk gezien, onverantwoord.

Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brief aan het Kabinet. Hierin doet de brancheorganisatie van 220 ontwikkelende bouwondernemers een ultieme poging om het Kabinet er van te overtuigen, dat de huidige crisis momenteel diepe wonden slaat in de sector. Naar verwachting worden er de komende drie jaar 80.000 woningen minder gebouwd. Als gevolg hiervan staan er 100.000 banen op de tocht en zullen de werkloosheidsuitkeringen met twee tot drie miljard euro stijgen.

Volgens NVB moet het Kabinet nu toch eindelijk ook wel inzien dat de woningbouwsector steun nodig heeft. Een pakket van acht samenhangende maatregelen kan het tij voor de sector en daarmee voor zowel de economie als de woonconsument nog keren. Deze maatregelen zijn:


1. Kopers van nieuwe woningen krijgen in 2009 een energiebonus van 25.000.

2. De eenmalige onbelaste schenking van ouders aan kinderen gaat in 2009 omhoog naar
100.000 wanneer deze schenking voor de aanschaf van een koopwoning wordt gebruikt.

3. Het wordt corporaties en particuliere verhuurders in 2009 aantrekkelijker gemaakt om onverkochte koopwoningen om te zetten in premiehuurwoningen. Hiertoe wordt in 2009 een rijkssubsidie ingezet van 25.000. Tegelijk wordt de zogeheten WSW borging verhoogd naar 300.000 en geldt deze borging niet langer alleen voor woningcorporaties maar ook voor andere (particuliere) verhuurders.
4. Financiële barrières voor ontwikkelaars om oude woningen van hun klanten te kopen worden weggenomen.

5. Het wordt ontwikkelaars financieel makkelijker gemaakt om onverkochte woningen (tijdelijk) te verhuren, zolang de crisis duurt.
6. Ontwikkelaars en bouwondernemers krijgen uitstel van het afdragen van BTW over nog niet verkochte of tijdelijk verhuurde woningen, zolang de crisis duurt.

7. Huizenkopers die hun oude woning nog niet hebben verkocht mogen de hypotheekrente van beide woningen aftrekken, zolang de crisis duurt.
8. De Nationale Hypotheekgarantie wordt opgetrokken van 265.000 naar 350.000.

Veel van deze maatregelen hebben (bewust) een tijdelijk karakter en zijn er vooral op gericht om het vertrouwen in de sector te laten terugkeren. Want juist dat is zo belangrijk omdat er nog steeds nieuwe huizen nodig zijn. Een herstel van vertrouwen zorgt er voor dat deze plannen weer in daden worden omgezet. Cruciaal is volgens NVB dat de te treffen maatregelen snel worden genomen. Nóg langer wachten zorgt dat de crisis onafwendbaar wordt. Latere maatregelen kunnen in dat geval de pijn slechts nog verzachten maar het kwaad is inmiddels dan al geschied.

Klik hier voor de brief aan het Kabinet.
Klik hier voor de bijlage bij de brief aan het Kabinet.


---