Gemeente Waalwijk Gezamenlijk persbericht Rijkswaterstaat, gemeente Aalburg, Heusden, Waalwijk, Werkendam en Zaltbommel

Gezamenlijk persbericht Rijkswaterstaat, gemeente Aalburg, Heusden, Waalwijk, Werkendam en Zaltbommel
Per 1 februari 2009 draagt Rijkswaterstaat de Bergsche Maasveren over aan de vijf oevergemeenten Aalburg, Heusden, Waalwijk, Werkendam en Zaltbommel. De oevergemeenten hebben de Stichting Bergsche Maasveren opgericht met een Raad van Toezicht. De stichting heeft als doel de drie veerverbindingen Capelse veer, het Drongelse veer en het Bernse veer plus het reserveveer in stand te houden. Met de overname van de veren is een bedrag van 22.600.00 gemoeid. Dit bedrag ontvangen de gemeenten van het Rijk. De stichting belegt deze som, zodanig dat de veren voor minimaal 30 jaar - gratis blijven voor gebruikers. Op basis van de huidige exploitatie moet dat mogelijk zijn.

Veerdiensten van groot maatschappelijk belang
De veren worden intensief gebruikt: 625.000 autos en vrachtautos, 31.000 landbouwvoertuigen en 200.000 (brom)fietsers per jaar. Het zijn uitermate belangrijke verbindingen en ze hebben duidelijk een maatschappelijk belang. Bovendien zorgen de veerdiensten voor ontlasting van het wegennet, verbetering van de verkeersveiligheid, stimulering van het fietsen en leveren zij een positieve bijdrage aan het functioneren van de regionale economie, aldus Peter Groenestein, voorzitter van de Stichting Bergsche Maasveren.

Ook wethouder Jan van Groos van de gemeente Waalwijk, voorzitter van de Raad van Toezicht is blij met het bereikte
onderhandelingsresultaat.De veerdiensten horen sinds begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw niet meer tot de hoofdinfrastructuur van Nederland. Reden voor Rijkswaterstaat om de veren af te stoten. Gelukkig hebben we in goed overleg het heffen van tol en een verslechtering van de dienstregeling weten te voorkomen. De vijf gemeenten hechten grote waarde aan gratis veerdiensten met een redelijke frequentie voor haar inwoners en andere gebruikers.

Publicatie datum 23-12-2008