FNV

5-1-2009

FNV gaat in 2009 voor 'Goed werk voor iedereen'

Volgens Agnes Jongerius dreigt door bezuinigingen op de Sociale Werkvoorziening (WSW) de onderkant van de arbeidsmarkt uitgebreid te worden met een nieuwe categorie `working poor'. Geen loon, maar werken met behoud van uitkering. "Dus voortaan geen sociale rechten en pensioenopbouw meer voor WSW-ers."

De FNV-voorzitter riep het kabinet in haar nieuwjaarstoespraak op de adviezen van oud-CDA-coryfee Bert de Vries over de WSW naast zich neer te leggen.

Jongerius kondigde aan dat vakcentrale en bonden ook dit jaar veel energie gaan steken in het thema Decent Work, vrij vertaald Gewoon Goed Werk. De inspanningen gericht op mensen aan de onderkant - stukloners, onderbetaalde schoonmakers, uitbuiting in de agrarische sector - krijgen ook prominente aandacht op het komende FNV-congres. Dat vindt plaats op 12 en 13 mei in de Beurs van Berlage en heeft als thema 'Goed werk voor iedereen'.

Op dit tweedaagse congres komt naast onderwerpen als organisatiegraad, diversiteit en duurzame sociale zekerheid ook het thema marktwerking aan de orde. Jongerius: "Onze lobby voor sociale oftewel gereguleerde marktwerking begint zijn vruchten af te werpen." Daarbij stelde zij vast dat de FNV als gevolg van de kredietcrisis "op een verschrikkelijke manier gelijk heeft gekregen over marktwerking en zijn uitwassen".

De FNV-voorzitter kondigde aan dat zij bij het komende congres `gaat' voor nog eens vier jaar FNV. Ook haar collega's Peter Gortzak (vicevoorzitter), Wilna Wind (caocoördinator) en Leo Hartveld (penningmeester) zijn herkiesbaar.

Jongerius sloot haar speech af met de aankondiging dat wat haar betreft 2009 geschreven wordt met een grote V van vertrouwen. "Daar draaide het in het afgelopen jaar om. Daar gaat het dit jaar zeker om. Of beter gezegd: het herstel van vertrouwen."