Waterschap Aa en Maas

afgerond

Onderhandelingen coalitievorming afgerond

Coalitieonderhandelingen tussen fracties CDA, Water Natuurlijk en de fracties Bedrijfsleven, Ongebouwd en Natuurterreinen uit de geborgde zetels succesvol afgerond bij waterschap Aa en Maas.

CDA, Water Natuurlijk en de geborgde zetels van Bedrijfsleven, Ongebouwd en Natuurterreinen zijn eruit. Samen gaan zij het nieuwe Dagelijks Bestuur (DB) van waterschap Aa en Maas vormen. Zij doen dit op basis van een bestuursakkoord waarin de hoofdlijnen voor de aankomende bestuursperiode zijn vastgelegd. Als DB-leden zullen de volgende personen worden voorgedragen: Francien van de Ven-Van Lee te Erp voor het CDA, Ernest de Groot te Uden voor Water Natuurlijk en Piet Beltman te Oeffelt en Jan Keijzers te Vlierden namens de geborgde zetels Bedrijfsleven en Ongebouwd.

Op maandagavond 22 december vond onder leiding van Jan Kerkhof een laatste onderhandelingsbijeenkomst plaats om de coalitievorming voor alle partijen naar tevredenheid af te ronden. Zowel een voordracht voor de invulling van het Dagelijks Bestuur als een bestuursakkoord zal deze coalitie op donderdag 8 januari 2009 aan het vers gekozen Algemeen Bestuur (AB) voorleggen.

Het bestuursakkoord, met als titel " Samen werken aan water" richt zich de komende bestuursperiode vooral op de volgende speerpunten:
* versterking van de positionering van het waterschap als regionale waterautoriteit;

* versterking van de samenwerking in de uitvoering in de regio;
* een bijdrage leveren aan het realiseren van een veilig beheergebied, een robuust en duurzaam watersysteem voor de verschillende functies en innovaties in de waterketen voor schoon water; dit alles tegen acceptabele kosten;

* versterking van de realisatie van waterdoelen via grondverwerving/grondruil, bestemming, inrichting en adequaat beheer en onderhoud.

De voorgedragen DB leden zijn voor waterschap Aa en Maas `oude bekenden'. Zowel Ernest de Groot als Jan Keijzers en Piet Beltman hadden afgelopen periode al zitting in het DB. Francien van de Ven- Van Lee was afgelopen periode AB-lid bij waterschap Aa en Maas. Dijkgraaf Lambert Verheijen is verheugd dat de partijen er voor de Kerst uit zijn. "Ik kijk met vertrouwen naar de komende bestuursperiode. De focus zal liggen op een sterke externe gerichtheid. Dat is het kompas om flexibel in te spelen op de eisen die de samenleving en de markt stellen met betrekking tot duurzaam waterbeheer. Het nieuwe bestuur zal hier zeker op een positieve manier aan kunnen bijdragen."