Gemeente Lansingerland

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ewald van Vliet Ewald van Vliet

Trendbreuken op weg naar 2040
De nieuwjaarsreceptie op vrijdag 2 januari was druk bezocht. Zon 300 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om het gemeentebestuur een gelukkig Nieuwjaar te wensen.

Burgemeester Ewald van Vliet ging in zijn nieuwjaarstoespraak in op een aantal trends die tot 2040 het aanzien van de wereld zullen veranderen. Deze trends hebben ook invloed op de gemeente Lansingerland. De burgemeester begon zijn toespraak met een nieuwjaarswens:"Namens het gemeentebestuur van Lansingerland wil ik u allereerst gezondheid, persoonlijk en zakelijk succes en saamhorigheid toewensen voor 2009." Hij stond even stil bij het belangrijke werk van de vele vrijwilligers en memoreerde dat hij pas geleden de 91 jarige mijnheer Neelman een Koninklijke onderscheiding mocht opspelden. "Mijnheer Neeleman verrichtte al vrijwilligerswerk toen ik nog geboren moest worden."

De eerste trendbreuk die hij noemde, is het huidige geringe vertrouwen in de financiële sector. "Ook voor Lansingerland heeft dit gevolgen, die vragen om flexibiliteit zonder daarbij te vervallen in ad hoc beleid of paniekvoetbal. Gelukkig worden er in Laningerland nog wel woningen verkocht, maar helaas niet zoveel als we zouden willen. Dit jaar moeten we ons bezinnen op de consequenties van deze ontwikkeling, ook in financieel opzicht. Marktgericht bouwen en voldoende woningen voor starters en senioren is het devies."

Een andere trendbreuk die de burgemeester voorzag is die van kleinschalig naar grootschalig. "De wereldbevolking groeit snel tot 9 miljard in 2050 tegen 6,6 miljard nu. De effecten van deze enorme groei op het gebruik van voedsel, water, grondstoffen en energie vormen de werkelijke bestuurlijke uitdagingen voor de komende decennia. Ook de Nederlandse bevolking blijft groeien, van 16,5 miljoen nu naar 17,5 miljoen in 2040. Deze cijfers zijn van belang voor Lansingerland. Onze gemeente ligt in de frontlinie van de verstedelijking van Rotterdam en Den Haag en blijft de komende jaren één van de sterkst groeiende gemeenten in Nederland. Al in 2009 zal de discussie over de toekomst van het bestuur van de stadsregio gevoerd, waarbij een discussie over de agglomeratiegemeenten en de verantwoordelijkheden en positie van de provincie niet uit kan blijven."

Duurzaamheid

Een tweede trend is die van verspilling naar duurzaamheid. "Fossiele brandstoffen worden in een alarmerend tempo opgebruikt. Overal ter wereld zoeken mensen naar alternatieve energiebronnen. Ook voor Lansingerland heeft dit gevolgen. De glastuinbouw zal zich in enkele decennia moeten omvormen van grote energieconsument naar energieproducent. "Maar," zo vindt Van Vliet "de verspilling zal op alle fronten moeten stoppen."

De derde trendbreuk is die van individualisme naar collectivisme. Hij ging daarbij in op het te ver doorgeschoten individualisme. Dit uitte zich onder meer met Oud en Nieuw in het vernielen in Bergschenhoek winkels en scholen. "Wanneer maken we collectief duidelijk dat dit onacceptabel is, stellen we weer duidelijke maatschappelijke grenzen?"

Van ideologie naar pragmatisme was de volgende. Hij haalde hiervoor een interview aan van de Sloveense filosoof en socioloog Slavoj Zizek uit Trouw van 5 oktober 2008. "Zizek constateerde dat wij geen enkel `verhaal' meer hebben. Er gebeurt van alles en het ontbreekt ons aan een goede benadering. Niet alleen hebben we niet de juiste antwoorden, we hebben niet eens de juiste vragen. Dit jaar moet ook Lansingerland zich de juiste vragen stellen."

"Trouwens," zo zei hij tot slot, "ik word ziek van het woord crisis. Natuurlijk, de financieel economische situatie is ernstig. Het wordt vast geen eenvoudig jaar, maar zou het niet gezond zijn om lessen te trekken uit deze situatie? Een dag zonder crisis in de krant, op de TV of op de radio. Dat zou pas een trendbreuk zijn! In Lansingerland blijven we positief naar de toekomst kijken, ook in 2009."

Voor de volledige Nieuwjaarstoespraak kunt u hieronder verder lezen.


---

Dames en heren,

Trendbreuken op weg naar 2040

Hartelijk welkom in het bestuurcentrum in Bleiswijk. Namens het gemeentebestuur van Lansingerland wil ik u gezondheid, persoonlijk en zakelijk succes en saamhorigheid toewensen voor 2009. Lansingerland bestaat twee jaar

en begint steeds duidelijker vorm te krijgen. Veel vrijwilligers besteden een groot deel van hun kostbare tijd aan tal van vrijwilligersactiviteiten op het terrein van sport, welzijn en cultuur. Pas mocht ik de heer Neeleman een Koninklijke onderscheiding opspelden in De Leeuwerik. Het was al wat vol op het revers van de heer Neeleman, maar deze onderscheiding ontbrak nog. Meneer Neeleman verrichte al vrijwilligerswerk toen ik nog geboren moest worden en doet dat nog steeds. Geweldig!. Na afloop van mijn nieuwjaarsrede zal ik namens de jury de vrijwilligersprijzen 2008 uitreiken.

Dit jaar presenteert de gemeente Lansingerland haar visie `Op weg naar 2040'. Bij aanvang van het nieuwe jaar wil ik dit thema eens plaatsen in een breed perspectief, iets waar we wellicht door de waan van alle dag soms te weinig aan toe komen.

De uitzonderlijke ontwikkelingen in het afgelopen jaar nopen tot een herbezinning op ons handelen en op mondiale ontwikkelingen die rechtstreeks hun invloed doen gelden op onze lokale gemeenschap. Vorig jaar werd de term `glokalisering' meerdere keren gehanteerd, wanneer de paradox werd beschreven tussen de onmiskenbare globaliseringprocessen enerzijds en de toenemende focus op de kwaliteit van de eigen leefomgeving en de directe eigen belangen anderzijds. De vraag is of we door de turbulentie van de ontwikkelingen, grotere ontwikkelingen wel op juiste waarde weten in te schatten of dat we ons teveel laten leiden door incidenten en de
-vaak emotioneel geladen- kwalificaties die hier aan worden verbonden in de media.

We leven daadwerkelijk in bijzondere tijden. Bij het opstellen van onze toekomstvisie `Op weg naar 2040' hebben wij ons zelf meerdere keren de vraag gesteld of we niet teveel de tendensen uit het heden aan het extrapoleren zijn naar de toekomst en te weinig rekening houden met trendbreuken. Ook de recente geschiedenis laat zien dat trendbreuken vaak pas worden onderkend op het moment dat ze zich voltrekken. Wie herinnert zich niet het uiteenvallen van de voormalige Sovjet Unie, de razendsnelle introductie van internet (kunt u zich voorstellen dat u 15 jaar geleden helemaal nog geen e-mail kende?) en van recenter datum het groeiende inzicht in de wereldwijde klimaatverandering en de verstrekkende consequenties die dit met zich mee kan brengen? En wie had een jaar geleden de omvang, snelheid en impact van de kredietcrisis voorzien? Ook voor Lansingerland brengt het gebrek aan vertrouwen in de financiële sector gevolgen met zich mee. De inkt van de begroting is nog maar net droog of nieuwe ontwikkelingen dienen zich aan. Het vraagt om flexibiliteit, zonder daarbij te vervallen in ad hoc beleid of zelfs paniekvoetbal.

Gelukkig worden in Lansingerland nog wel woningen verkocht, maar helaas lang niet zoveel als dat wij zouden willen. Dit jaar moeten we ons bezinnen op de consequenties van deze ontwikkeling, ook in financieel opzicht. Marktgericht bouwen en voldoende woningen voor starters en senioren is voor komende jaren het devies en een voorzieningenniveau dat gelijk tred houdt met de feitelijke groei van onze gemeente en niet de te verwachten groei.

Juist bij de overgang van 2008 naar 2009 lijkt het goed eens stil te staan bij wat meer grootschalige ontwikkelingen en even met enige afstand te kijken naar tendensen, trendbreuken en lange termijn perspectieven. Wellicht kunnen we actuele ontwikkelingen beter duiden wanneer we ze in een bredere context weten te plaatsen.

Ik wil vijf trendbreuken of tendensen benoemen:


1. van kleinschalig naar grootschalig


2. van verspilling naar duurzaamheid


3. van individualisme naar collectivisme


4. van ideologie naar pragmatisme


5. van ongezond naar gezond leven


1. van kleinschalig naar grootschalig.

We leven in een tijd waarin de mensheid exponentieel groeit. In 1960 woonden op de wereld nog maar 3 miljard mensen. Nu, 49 jaar later, zijn dat er 6,6 miljard en in 2050 zullen dat er meer dan 9 miljard zijn. Een verdrievoudiging in minder dan een eeuw! De impact van een dergelijke exponentiële groei mag niet worden onderschat. De effecten op het gebruik van voedsel, water, grondstoffen en energie vormen de werkelijke bestuurlijke uitdagingen voor de komende decennia, om nog maar te zwijgen over wereldwijde migratiestromen en toenemende risico's op het terrein van de volksgezondheid, waarbij ik tevens doel op een stijgend risico op het ontstaan van een pandemie.

Ook de Nederlandse bevolking zal op weg naar 2040 blijven groeien. Volgens de meest recente cijfers van het CBS groeit de Nederlandse bevolking van 16,5 miljoen nu naar 17,5 miljoen in 2040 als gevolg van het feit dat we gemiddeld langer in leven blijven en de voortdurende immigratie. Het lijken misschien grote en abstracte cijfers, waarvan u zich wellicht zelfs afvraagt of dit nu direct relevant is voor Lansingerland. Mijn stellige overtuiging is van wel. Wanneer we de ontwikkeling op kaartbeelden tussen 1900 en nu met tussenpozen van 10 jaar naast elkaar leggen, zien we een verstedelijking in de Zuidvleugel van de Randstad, waarbij de dubbelstad Rotterdam-Den Haag aan elkaar aan het groeien is, waarbij Lansingerland momenteel in de frontlinie van deze verstedelijkingsgroei ligt. Laat u niet afleiden door een tijdelijk lager bouwtempo of zelfs een mogelijke correctie van de te hoog opgelopen woningprijzen als direct gevolg van schaarste op de woningmarkt, met name in de Randstad, en ons systeem van hypotheekrente aftrek.

Lansingerland blijft de komende jaren één van de sterkst groeiende gemeenten in Nederland en wordt daardoor steeds meer onderdeel van het stedelijk netwerk. Deze ontwikkeling zal tevens leiden tot discussies over de gewenste bestuurlijke schaal van gemeenten, maar zeker ook van het middenbestuur. Al in 2009 zal de discussie over de toekomst van het bestuur van de stadsregio worden gevoerd, waarbij ik u voorspel dat een discussie over een mogelijke agglomeratiegemeente en een discussie over de verantwoordelijkheden en positie van de provincie niet uit kan blijven. Het is raadzaam dat wij ons gedegen op een dergelijke discussie prepareren.

Maar de tendens van kleinschalig naar grootschalig zal ook op andere terreinen waarneembaar zijn: tuinbouwbedrijven die gaan fuseren, internationalisering van de handel en ook de detailhandel zal niet aan schaalvergroting en brancheverbreding (of vervaging, zo u wilt) kunnen ontkomen.


2. van verspilling naar duurzaamheid.

De hoge olie- en gasprijzen waar we in 2008 kortstondig mee te maken kregen, zijn een waarschuwing voor wat ons de komende decennia te wachten staat. Fossiele brandstoffen zijn per definitie eindig en worden in een alarmerend tempo verbruikt. Komend decennium bereiken we naar verwachting de piek van de `Hubbert Curve', het punt in de geschiedenis waarop de gezamenlijke wereldproductie van olie de maximale capaciteit bereikt. Combineer dit met de stijging van de vraag die op lange termijn verwacht kan worden en het beeld wordt duidelijk: de wereldwijde vraag zal het aanbod structureel gaan overstijgen. Niet voor niets zetten steeds meer landen in op alternatieve energiebronnen. De noodzaak hiertoe wordt nog eens versterkt door de effecten op het milieu van het massale gebruik van fossiele brandstoffen. Zowel voor bedrijven als particulieren wordt de omschakeling van fossiele naar duurzame energiebronnen de komende decennia noodzakelijk. Dit is een complex en langdurig proces. Jeremy Rifkin beschrijft in `The Hydrogen Economy' een lonkend perspectief voor het gebruik van waterstof als energiebron. Maar deze transitie zal wellicht meer dan 50 jaar in beslag nemen. In de tussentijd zullen kolen, kernenergie, zonne- en windenergie en biobrandstoffen aan belang winnen. Ook voor Lansingerland betekent de noodzakelijke energietransitie een grote omslag in het denken. De glastuinbouw zal zich in enkele decennia moeten omvormen van grote energieconsument naar energieproducent en daarbij doel ik niet op WKK's. Alternatieve energiebronnen, zoals warmte-koude opslag, aardwarmte en zonne-energie via schermdoeken zullen snel aan belang winnen. Dit is ook noodzakelijk om de variabele kosten, die energie voor de tuinbouwsector zijn, beter te beheersen. Gezien de geringe internationale stabiliteit en de zorg die dit met zich meebrengt over leveringsgaranties op middellange termijn, is het óók vanuit dit oogpunt van belang om meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie.

Maar de verspilling is veel breder: grondstoffen worden nog teveel verbruikt in plaats van hergebruikt, de enorme afvalstromen stellen ons voor steeds grotere milieu opgaven en de snelheid waarmee zoet water in de wereld wordt verbruikt, is zorgwekkend. Al in 1996 voorspelde de vice-voorzitter van de Wereldbank, Ismail Seregaldin dat deze eeuw verschillende conflicten en oorlogen over zoet water zullen ontstaan.

En wat te denken van overbevissing? In het tijdschrift Science van November 2006 werd geconstateerd dat een derde van de wereldwijde vissoorten was ingestort (minder dan 10% van de maximaal geobserveerde aantallen per soort) en dat in 50 jaar tijd dit -bij ongewijzigd beleid- voor vrijwel alle vissoorten zal gelden. En zo zou ik door kunnen gaan voor voedselproductie, grondgebruik en milieuverontreiniging, maar de noodzaak van de tweede trendbreuk lijkt me voldoende evident.


3. van individualisme naar collectivisme

De jaren zestig van de vorige eeuw vormde een kentering in het denken over het individu. Het individuele belang werd steeds belangrijker en collectieve belangen raakten steeds meer op de achtergrond. In de decennia die daarop volgden werden de effecten van dit denken maatschappelijk steeds zichtbaarder. In het politieke landschap heeft een aardverschuiving plaatsgevonden. Klassieke, min of meer collectieve ideologieën, hebben plaatsgemaakt voor het individu van de politicus en de directe individuele belangen van mensen. NIMBY, NIVEA en talloze belangenorganisaties. De publieke tribune bij een raadsvergadering? Vijftien jaar geleden nog goed gevuld met belangstellenden. Nu? Met belanghebbenden! Onderwerp op de agenda behandeld? De zaal wordt direct verlaten.

In Nederland heeft de individualisering ook invloed uitgeoefend op geloofsgemeenschappen. De traditionele verzuiling die maatschappelijk waarneembaar was in het onderwijs, de sportverenigingen en de omroepen is vervaagd. Vast omlijnde collectieve groeperingen hebben plaats gemaakt voor diffuse netwerken, waarbij mensen in verschillende maatschappelijke contexten actief zijn. De komst van internet heeft dit proces nog eens versterkt. YouTube, MySpace, Hyves. Ik blog dus ik besta. Aan de trend van individualisering lijkt geen einde te komen. Of toch? Wie goed kijkt, neemt nieuwe collectieven waar. Grootschaliger dan ooit. `An inconvienent truth' en wereldwijd ontstaan `climate initiatives', `World of Warcraft' en -voornamelijk pubers- opereren wereldwijd in een collectief virtueel netwerk. Kent u de LAN-party's al? Ja, ook hier in Lansingerland. Nog een voorbeeld: nog geen vier jaar geleden werkten de tuinbouwgemeenten individueel. In minder dan vier jaar tijd ontstond Greenport(s) Nederland, een collectief van 4 O's: ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek. Sinds twee jaar participeert ook Lansingerland succesvol in dit nieuwe collectief. Of wat te denken van `Samen voor Lansingerland?'.

De grenzen en uitwassen van het individualisme zijn in 2008 soms pijnlijk duidelijk geworden. Bernard Madoff die voor ongeveer 50 miljard dollar als individu schade berokkent aan velen. Het was één van de vele momenten vorig jaar waarbij ik me vertwijfeld afvroeg of individualisering niet doorgeschoten is in hebzucht en onverschilligheid. En dichter bij huis: winkels en scholen vernielen met Oud en Nieuw in Bergschenhoek. Wanneer maken we collectief duidelijk dat dit onacceptabel is? Wanneer stellen we collectief weer duidelijke maatschappelijke grenzen en spreken we ook ouders aan op hun opvoedkundige verantwoordelijkheid? De overheid en de politie kunnen het niet alleen.


4. van ideologie naar pragmatisme

Op 5 oktober 2008 verscheen een interessant artikel van de Sloveense filosoof en socioloog Slavoj Zizek in Trouw. Hierin verklaarde hij dat de huidige financiële crisis het begin is van een gevaarlijke tijd, waarin grote verhalen hebben afgedaan. "Het links-liberale verhaal van de verzorgingsstaat, het postmoderne verhaal van `de derde weg', het neoconservatieve verhaal en het Marxisme. Onzekerheid en pragmatisme hebben de plaats ingenomen van ideologieën." Zizek constateert in zijn interview dat wij geen enkel `verhaal' meer hebben. "Waar staan we? Welke kant gaan we op? Wat moeten we doen? We hebben te maken met fundamentele vragen: is het kapitalisme van blijvende aard? Zijn er duidelijke grenzen aan het kapitalisme? Kunnen wij ons een burgerbeweging voorstellen die niet democratisch is? Hoe moeten wij op de juiste manier reageren op ecologische veranderingen? Wat betekenen de ontwikkelingen in de biogenetica? Er gebeurt van alles en het ontbreekt ons aan een goede benadering. Niet alleen hebben we niet de juiste antwoorden, we hebben niet eens de juiste vragen."

Dit jaar moet ook Lansingerland zich de juiste vragen stellen. Verandering en flexibiliteit zijn daarbij sleutelbegrippen, maar ook behoedzaamheid. Behoedzaamheid voor te snelle of zelfs verkeerde conclusies.


5. van ongezond naar gezond leven

De laatste trendbreuk die ik u wil voorleggen is van een andere orde, maar zo vlak na de feestdagen één die wellicht velen zal aanspreken. Gezond leven. Nu klinkt `Mens sana in corpore sana' niet bepaald nieuw. Hoe kan hier dan sprake zijn van een trendbreuk? Is u iets opgevallen de laatste tijd in supermarkten? Twee logo's: `Ik kies bewust' en het `gezonde keuze klavertje' van een grote supermarktketen. Een snel groeiend aantal producten die een bijdrage levert aan onze gezondheid vindt zijn weg naar de schappen. En we kopen ze ook steeds meer. En roken? Begin jaren 60 van de vorige eeuw was roken voor de `echte man of vrouw' bijna een must. Internationaal is het draagvlak voor roken echter razendsnel aan het afbrokkelen en verandert de maatschappelijke waardering in maatschappelijke afkeuring. Wat u er ook van vindt, roken in openbare gebouwen en horecagelegenheden is niet meer toegestaan.

Obesitas. Kende u het woord 10 jaar geleden? Nu kan je geen lifestyle magazine open slaan of het wordt gepresenteerd als één van de grootste problemen van deze tijd. Onze voedingsgewoonten en gebrek aan beweging hebben diabetes type 2 tot één van de snelst stijgende volksziekten gemaakt. Wist u dat sinds 2005 het ministerie van VWS daarom diabetes tot een speerpunt van het beleid heeft gemaakt?

Alcoholmatiging, vettax, Jamie Oliver met zijn strijd voor gezond eten op Engelse scholen, fijnstof, elektromagnetische velden; gezondheidsissues vormen een toenemend ijkpunt en niet alleen bij overheden. Ik voorspel u dat gezondheid een leidend thema wordt de komende jaren, met een groeiende bemoeizucht van overheden, werkgevers en zorgverzekeraars, tot u er ziek van wordt. Eh, nee, dat natuurlijk nu net weer niet. Trouwens, weet u waar ik ziek van word de laatste tijd? Tientallen keren het woord crisis horen per dag. Natuurlijk, de ernst van de financieel economische situatie mag niet worden onderschat. Het wordt vast geen eenvoudig jaar, maar zou het niet gezond zijn om lessen te trekken uit deze situatie, het hoofd koel te houden en pragmatisch om te gaan met de zaken die op ons afkomen? Een dag zonder crisis in de krant, op de TV of op de radio. Dat zou pas een trendbreuk zijn! In Lansingerland blijven we gelukkig positief naar de toekomst kijken, ook in 2009. Laten we daar het glas maar op heffen. `Gezondheid!', zou ik zeggen.