Leefbaar Rotterdam


maandag, januari 05, 2009

Aboutaleb is een strenge burgemeester

Zo klinkt de titel van de toespraak die Marco Pastors vandaag hield tijdens de installatie van Ahmed Aboutaleb als nieuwe burgemeester van Rotterdam. In zijn toespraak is duidelijk te horen dat er gemengde gevoelens zijn over de keuze voor Aboutaleb. Aan de ene kant vanwege de wens van de burgers voor een referendum voor een gekozen burgemeester. Aan de andere kant zijn er kansen op het gebied van integratie.

De gemengde gevoelens komen volgens Marco Pastors in de eerste plaats vanwege het verwerpen van het burgemeestersreferendum.

Pastors: Welke argumenten men ook hanteert om tegen te stemmen, de door inwoners gekozen burgemeester, een van de normaalste zaken in alle landen om ons heen, ligt de komende jaren in de ijskast. De regentenpartijen in deze raad hebben er tegen gestemd, zelfs D66! Ze geven daarmee aan geen vertrouwen te hebben in Rotterdammers.

Daarnaast is Pastors van mening dat de Leefbaar burgemeesterskandidaat, Wim van Sluis, veel beter bij het profiel past: iemand die de twee biotopen van deze stad aan elkaar verbindt, boven de politiek en de stad staat, een echte topbestuurder is, gevoel voor Rotterdam heeft en iemand die de Rotterdamse economie goed kan gebruiken de komende jaren.

Pastors: Ideaal als je kijkt naar de profielschets, maar ja, hij is van Leefbaar, dus hij mocht het niet worden. Wat zou het mooi zijn geweest als de Leefbaar burgemeesterskandidaat Van Sluis en de PvdA kandidaat Aboutaleb in een referendum aan onze stadgenoten waren voorgelegd. De PvdA durfde dat niet: het waarom is duidelijk.

Toch is Leefbaar Rotterdam niet helemaal ontevreden. Volgens Pastors is Aboutaleb een keuze met grote kansen en grote risicos. En daar zijn wij niet bang voor.

Pastors: Hij brengt voor ons iets extras met zich mee en dat is dat hij op integratiegebied veel overeenkomsten met Leefbaar Rotterdam vertoont.
Hij biedt de kans voor Rotterdam om door de impasse van de afgelopen drie jaar heen te breken, omdat hij als immigrant en moslim makkelijker dan wij wordt verstaan en hopelijk ook begrepen. Hij is moreel rechtlijnig en vindt dat immigranten zich aan moeten passen aan onze Nederlandse normen en waarden, dat ze de kansen die Nederland biedt, moeten grijpen en niet in de slachtofferrol moeten kruipen die de Linkse kerk hen zo graag toebedeelt. Hij mag zeggen wat velen niet durven zeggen: Als het je in dit land niet bevalt, dan pak je je koffers maar.

Deze Aboutaleb onderschrijft duidelijke regels zoals opgesteld in de Rotterdamcode, vindt dat de radicalisering in Rotterdam scherper aangepakt moet worden en vindt het jammer dat islamdebatten niet zijn doorgezet door dit College.

Dat iemand met deze kenmerken burgemeester wordt, zien wij als eerbetoon aan Leefbaar Rotterdam en postuum aan Pim Fortuyn.

Leefbaar Rotterdam wil dat Aboutaleb deze lijn ook zal blijven volgen. Dit is nodig om van Rotterdam weer een Nederlandse stad en van alle Rotterdammers echte Nederlanders te maken, ongeacht hun opleiding, werk of levensbeschouwing:

Pastors: Niet iedereen kan burgemeester worden en dat hoeft ook niet. Maar voor iedereen die wil, is er een plek in de samenleving te vinden.

Ook had Pastors nog een welkomstgeschenk voor de nieuwe burgemeester en wel een gefrankeerde envelop, geadresseerd aan de koning van Marokko. Juist nu, als burgemeester van Rotterdam, heeft Aboutaleb een kans om bij de Marokkaanse overheid de onmogelijkheid om het Marokkaanse paspoort op te zeggen, aan te vechten.

Pastors: Wij vinden dubbele loyaliteit een serieuze kwestie die de integratie belemmert, en dat u, als in Marokko geboren burgemeester, van uw vooraanstaande positie in Nederland gebruik moet maken om in Marokko geboren Nederlanders de mogelijkheid te geven het Marokkaanse paspoort ongeldig te laten verklaren, en hun kinderen een naam te geven die ze zelf mooi vinden.
Wij bieden u als welkomstgeschenk daarom een envelop aan, niet met inhoud, maar wel gefrankeerd en geadresseerd aan de koning van Marokko. Daar kunt u uw paspoort indoen of als u dat niet durft een brief met vergelijkbare strekking, waarmee u ook in deze kwestie voorop kunt lopen. U vindt het misschien niet erg aardig van mij, maar uw positie in ons land brengt ook deze morele plicht met zich.

Helaas bleek uit zijn reactie hierop dat Aboutaleb nog niet helemaal snapt waar het om gaat, namelijk het bevorderen van de integratie. Hij betrekt de kwestie te veel op zichzelf en vindt dat de discussie overgelaten moet worden aan de Minister van Buitenlandse Zaken.

Tot slot zei Pastors dat Leefbaar Rotterdam de nieuwe burgemeester de kans zal geven om zijn woorden om te zetten in daden. Leefbaar Rotterdam zal hem hierbij kritisch blijven volgen.

Pastors: Veel Rotterdammers hebben moeite met de keuze voor Aboutaleb, zo is in de afgelopen maanden gebleken. Omdat hij van de PvdA is, omdat ze geen vazal van Job Cohen willen hebben, omdat hij Marokkaan is en ook nog eens Amsterdams wethouder was. Deze Rotterdammers willen geen theedrinker als burgemeester. Aboutaleb heeft zich echter nooit als een echte PvdA-er opgesteld, een echte moslim of een theedrinker. En als hij dat nu wel gaat doen, zullen wij hem terugfluiten.

Deze fractie geeft de nieuwe burgemeester ruimte voor de opdracht die hij heeft aanvaard en
verwelkomt hem in onze stad. Leefbaar Rotterdam zal u aan het werk zetten. Als u doet wat u beloofd heeft, dan kunt u voor de stad Rotterdam, voor Nederland en voor Leefbaar Rotterdam bewijzen dat u de juiste keuze bent geweest.

Door aad dulfer op 2009 01 05

Lijkt me duidelijk; de kaarten zijn geschud, de ambtsketen is aanvaard en Abou kan morgen aan de slag.
Page 1 of 1 pages