PvdA Rotterdam


De drie shirts van de burgemeester

Ma 5 Jan 2009 - Peter van Heemst

De speech van Peter van Heemst bij de installatie van Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam. Hij vertelt de komst van de nieuwe burgemeester aan de hand van drie t-shirts.

De 1e is van juni 2008
Wat staat er op: een ambtsketting en de tekst : we willen zo n burgmeester. (Dus niet zo n wethouder Onderwijs. Of Economie of Integratie, want die hebben we al)
Het was een kadootje voor alle Rotterdamse kinderen die hebben meegedaan met een wedstrijd waarin ze mochten vertellen wat voor burgemeester ze wilden.
Iemand die zorgt dat Rotterdam een leuke stad is, waarin je je als kind thuis voelt. Een stad waar je veilig kunt spelen. Dat was hun boodschap.

In de profielschets staat: we gaan op zoek naar de beste. Kleur, achtergrond en afkomst spelen geen rol.
Voor de PvdA: We zoeken iemand aan wie de zorg voor veiligheid kunnen toevertrouwen, iemand die het boegbeeld van de stad wordt, waar je trots op kunt zijn, iemand die van het lokaal bestuur houdt, een sterke persoonlijkheid die weet wat hij wil, en die met het grootste gemak kan omgaan met alle Rotterdammers. Iemand die helpt Rotterdam door de economische crisis te loodsen.
Veel mensen, vooral van buiten Rotterdam zeiden: de keus ligt al vast. Wij in de raad en in de vertrouwens cie- wisten: wacht maar af, we gaan het op z n Rotterdams doen. Het wordt ónze keuze.

Het 2 e t shirt is net op de markt gebracht:
En die is het dus geworden. Het officiële burgemeester Ahmed Aboutaleb t shirt. U staat er Barrack Obama-achtig op afgebeeld, op een postzegel voorzien van een R (otterdam)-stempel.

Het is een eerbetoon aan iemand die goed past in de stad van Pim Fortuyn en Carrie en Hugo Borst. Omdat ook burgemeester Aboutaleb iemand is die zegt wat hij vindt dat er gezegd moet worden. De makers van dit t shirt het Rotterdamse bedrijf Luchtwerk- zijn blij met onze keuze. Zo denken veel Rotterdammers er ook over. Maar er is ook kritiek, scepsis. En dat past in een goede Rotterdamse traditie.

Belangrijke voorgangers van U zijn er ook gekomen door spraakmakende benoemingen. Opstelten, Van der Louw, Thomassen en Oud. Hun komst maakte ook de tongen en pennen los. Maar ze namen en kregen de tijd om hun eigen plek in Rotterdam te veroveren. Die tijd krijgt u ook.

Dit is het 3e t shirt:
Een prototype. Nog niet op de markt gebracht. Gisteren gemaakt door M aan de Meent. Er staat op: Appie bedankt. En aan de achterzijde: 2017 Made in Roffa.
Het zegt 4 dingen:

1. Het zit vol vlekken en scheuren. Jawant als er gewerkt wordt gaat er ook wel eens iets fout. Dat zullen we u dan ook direct duidelijk maken. Hier, in deze gemeenteraad.

2. Er moet gewerkt worden. Hard zelfs. Om de harten van alle Rotterdammers te veroveren. Dat moet u zelf doen.
3. Rotterdammers zijn sterk in het bedenken van bijnamen en koosnamen. Appie zou een mooi kunnen zijn. Van Oppie naar Appie. Het scheelt maar één letter, maar het is een wereld van verschil. Zon bijnaam verdien je zelf, op eigen kracht.

4. Made in 2017. Staat er. Want u gaat een langdurige verbintenis met onze stad aan. Het kan wat korter. Het mag wat langer. Maar er is niets dat mooier en belangrijker is dan hier uw bestuurlijke werk te doen.

Krijgt u een van deze t shirts van mij kado? Neen.

De 1 e gaat terug naar Janne. Een meisje van 5 van Rotterdam Zuid. Ze wil graag burgemeester worden. En dus gaat ze hopelijk in 2040 meedoen aan het Burgemeesters referendum. Dat is in mijn ogen- nog steeds de beste manier om burgemeester te worden. Door een keuze van alle Rotterdammers.

De 2 e is voor de vice voorzitter van de PvdA fractie ( Hij zei: een waardeloos t shirt, ziet er slecht uit. Ik reageerde: helemaal niet, t is stoer, mooi, stijlvol. Samen vinden we het in elk geval een: interessant t shirt)

De 3 e moet u verdienen. En ik reken erop dat u hem gaat verdienen en dat ik hem bij uw afscheid kan komen overhandigen. U zei in een van de sollicitatie gesprekken: bij zware tegenslag, oplopende spanning en grote problemen houdt maar één ding me op de been: De wil om het goede te doen.
Ik reken erop dat u Rotterdam veel goeds zult gaan brengen.

Peter van Heemst,
Fractievoorzitter PvdA Rotterdam