Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


05 jan 2009

Supersnelrecht en snelrecht na jaarwisseling

Tegen veroorzakers van ongeregeldheden is de afgelopen jaarwisseling hard opgetreden. Personen die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor ongeregeldheden rond de jaarwisseling worden zoveel mogelijk voor de snelrechter en de supersnelrechter gebracht.

Supersnelrecht
In de arrondissementen Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam zijn op 2 januari de eerste supersnelrechtzittingen gehouden. 27 verdachten moesten zich die dag voor de rechter verantwoorden voor het gedrag dat ze tijdens de jaarwisseling hadden vertoond. Op 5 januari komen nog minimaal zeven personen voor de supersnelrechter. Waar mogelijk wordt in afwachting van berechting door de rechter, voorlopige hechtenis gevorderd. Diegenen die tot een vrijheidsstraf worden veroordeeld, zullen direct na de uitspraak die straf moeten uitzitten.

Snelrecht
Later in januari komen ook nog eens tussen de 60 en 70 personen voor de `gewone' snelrechter. Dat wil zeggen: binnen 17 dagen na hun aanhouding. Nog niet alle zaken zijn beoordeeld dus dat aantal kan nog veranderen. Alle negentien arrondissementen organiseren deze `gewone' snelrechtzittingen, ook die waar al supersnelrechtzittingen zijn georganiseerd.

Themazittingen
Minder ernstige feiten of feiten waarvoor geen voorlopige hechtenis kan worden gevorderd, zijn niet geschikt om via supersnelrecht of gewoon snelrecht te worden afgedaan. Ongeveer negentig personen die tijdens de jaarwisseling door de politie zijn aangehouden, hebben een transactie aangeboden gekregen in de vorm van een geldboete of taakstraf óf een dagvaarding uitgereikt gekregen voor een themazitting.

Hogere strafeisen
De officier van justitie kan en zal hogere geldboetes, taakstraffen en vaker en hogere gevangenisstraffen eisen in strafzaken die voortkomen uit de jaarwisseling, aangezien de strafvorderingrichtlijn voor veel voorkomende gevallen van geweld tijdelijk aangepast is. Afgesproken is dat de eis in alle zaken van rond de jaarwisseling ongeveer 75% hoger zal zijn dan anders. Is er sprake van geweld tegen een politieambtenaar, een hulpverlener of een andere functionaris als een buschauffeur of een gemeenteambtenaar, dan zal de strafmaat, die al sinds enige tijd met 100 procent verhoogd is, met nog eens 50 procent extra worden verhoogd.