Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5. Januari

'Bondgenootschap tussen Rijk en corporaties herstellen'

23-01-2009

Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) wil zich tot het uiterste inspannen om het bondgenootschap tussen de Rijksoverheid en de woningcorporaties te herstellen.

'Ik wil niet stilstaan bij de mogelijke verklaring voor de stroeve verhouding. Wat ik wel wil, is met de corporaties de vele kwesties proberen vlot te trekken'. De minister zei dat vandaag tijdens de uitreiking van de Award voor de Corporatiedirecteur 2008 in Soestdijk.

Van der Laan werd, zei hij, bij zijn aantreden als minister onaangenaam verrast door de matige verhoudingen tussen de woningcorporaties en de Rijksoverheid. Hij wil juist terug naar de goede verhoudingen van vroeger. 'Laten we met een frisse blik kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen en oplossingen zoeken zonder vooringenomen posities'.

De minister gaf aan veel waardering te hebben voor wat de woningcorporaties doen, op iedere dag en in iedere wijk van Nederland. Naast hun traditionele volkshuisvestingstaak investeren de corporaties ook in onder meer woonzorgcomplexen en in het zogeheten maatschappelijk vastgoed: buurthuizen, brede scholen en welzijnsvoorzieningen.
Van der Laan: 'U vat uw maatschappelijke rol breed op en daar ben ik heel blij mee'. De Award voor de Corporatiedirecteur 2008 ging naar Rob Jansen van woningcorporatie Vivare in Arnhem, die deze maatschappelijke rol op een voortreffelijke manier vervult.