Ingezonden persbericht


in het persbericht over de nominatie van de vrijwilliger van 2008 staan enkele verkeerde jaartallen genoemd. Hierbij ontvangt u een correcte versie van dit persbericht.

Drie genomineerden voor 'Vrijwilliger van het jaar' bekend

De gemeente Bronckhorst zet vrijwilligers die zich onderscheiden door hun activiteiten in de gemeente in het zonnetje met de verkiezing van 'Vrijwilliger van het jaar'. De bekendmaking gebeurt tijdens de nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2009. Tot 5 december kon een ieder personen of groepen aanmelden die de titel 'Vrijwilliger van het jaar' verdienen. Er zijn in totaal 15 aanmeldingen ontvangen. Vandaag zijn de drie genomineerden bekend gemaakt.

De drie genomineerden zijn in willekeurige volgorde:

Stichting Vrienden van de Kerk op Kranenburg; commissie vormgeving De commissie vormgeving van het heiligenbeeldmuseum bestaat uit 6 vrijwilligsters. Zij vormen het visitekaartje naar buiten toe, zijn belast met de inrichting van het museum fungeren al ruim 10 jaar als gastvrouwen wanneer het museum geopend is. De commissie vormgeving is zeer belangrijk voor het museum.

Harm-Jan Warringa
De heer Warringa is sinds 1975 vrijwilliger bij het Vorden Tennispark. Sinds 1976 is hij actief als bestuurslid en binnen verschillende commissies. Hij heeft onder andere de baancommissie helpen oprichtten en verzorgt het onderhoud op het tennispark, waaronder de banen. Hij is lid van de informatiecommissie en verzorgt vanuit die positie de uitgave van het clubblad 'Smash Hits' en de bezorging daarvan.

Sinds 2003 is hij vrijwilliger bij de Stichting Vrienden van de Vordense Molens" De Hackfortsche windmolen". Zijn functie is vrijwillig molenaar en hij verzorgt het secretariaat. Daarbij heeft hij mede een educatief programma opgezet voor kinderen.

Trees Harmsen-Lebbink
Sinds 1990 verricht zij vrijwilligerswerk voor verschillende verenigingen en stichtingen. Ze is secretaris bij volleybalvereniging Steenderen ( WIK ) en vervult een kaderfunctie bij regio Nevobo Oost als wedstrijdcontroleur.

Daarnaast is ze vrijwilligster bij Stichting Welzijn Ouderen Steenderen en ontlast zij mantelzorgers van hun intensieve zorgtaken bij de Bezoek en Oppas Service Steenderen. Ook is ze een dagdeel in de week actief binnen de dagverzorging, hier begeleidt en regelt zij activiteiten.

Ten slotte verzorgt zij kantinediensten bij voetbalvereniging Steenderen en heeft ze in het verleden de kleding van selectie gewassen.

Bekendmaking vrijwilliger van het jaar
Wie 'Vrijwilliger van het jaar 2008' wordt, maakt burgemeester Henk Aalderink bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 5 januari 2009 om 20.00 uur bij cultureel centrum De Brink, Stationsplein 8 - 12 in Zelhem.

De 'Vrijwilliger van het jaar 2008' ontvangt naast de eretitel een geldbedrag van E 250,-. Als de eretitel naar een vrijwilligersgroep gaat, ontvangt de groep een geldbedrag van E 500,-. De andere twee genomineerden krijgen een oorkonde en E 50,-.

Voormalig burgemeester H. van der Wende, wethouder P. Glasbergen en de heer J. Glandrup van de afdeling Maatschappij en organisatie vormen de commissie die op basis van de vastgestelde criteria uit de inzendingen drie genomineerden heeft geselecteerd. Daarbij is ook gekeken naar de tijdsperiode dat het vrijwilligerswerk is verricht, de verscheidenheid en de omvang van het vrijwilligerswerk.

Belang vrijwilligerswerk
Met deze verkiezing van 'Vrijwilliger van het jaar' laten burgemeester en wethouders hun waardering blijken voor het vrijwilligerswerk. De benoeming is een symbolische prijs en de verkozen vrijwilliger representeert alle vrijwilligers.

Het uitgangspunt bij deze verkiezing is dat het vrijwilligerswerk van belang is voor grote groepen in onze gemeente of voor de hele gemeenschap. In aanmerking komen vrijwilligers die actief zijn in georganiseerd verband, bijvoorbeeld bij stichtingen of verenigingen, maar ook bij professionele organisaties. Ook inwoners van andere gemeenten die in onze gemeente vrijwilligerswerk doen, maken kans op de titel. Individueel vrijwilligerswerk (zoals dat van mantelzorgers) komt niet in aanmerking, maar de overkoepelende organisaties (die zich bijvoorbeeld inzetten voor mantelzorgers) wel. Verder komt vrijwilligerswerk op het gebied van politiek en religie niet in aanmerking. Personen die in het verleden een Koninklijke onderscheiding of het ereburgerschap hebben ontvangen kunnen ook niet meedingen naar de titel.

Hengelo (Gld), 17 december 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Jacqueline Willemsen, afdeling Communicatie, tel. (0575) 75 04 68.


---- --