Gemeente Nijmegen

Wie wordt Nijmegenaar van het jaar?

24/12/2008

De drie Nijmegenaren die in aanmerking komen voor de eretitel "Nijmegenaar van het Jaar 2008" zijn Saïd Achouitar, Theo Rasing en André Stufkens. De verkiezing is een initiatief van burgemeester Thom de Graaf, waarmee hij Nijmegenaren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden, wil eren. De winnaar wordt op 5 januari bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Nijmegenaren konden de afgelopen weken kandidaten opgeven voor de titel "Nijmegenaar van 2008". Een onafhankelijke voordrachtscommissie onder leiding van OSRN-voorzitter Ton van Gaalen maakte uit alle kandidaten de voorselectie. Vervolgens koos een brede stadsjury, samengesteld uit alle onderdelen van de Nijmeegse samenleving, de winnaar. Voorzitter van die jury was mevrouw Postma-Wanga.

De kandidaten:
Saïd Achouitar is al jaren bezig met het vrijwilligersproject Futsal Chabbab (jeugdzaalvoetbal). Hij slaagt erin om kwetsbare jongeren via sport (zaalvoetbal) meer te betrekken bij hun buurt. Maar ook de studieprestaties van de pubers verbeteren. Hoewel zijn project al een aantal jaren loopt, is het Achouitar in 2008 gelukt om zijn "product" ook buiten zijn wijk aan de man te brengen. Vele maatschappelijke partijen en overheden in en ver buiten Nijmegen willen zijn succesvolle project ondersteunen of navolgen.

Theo Rasing, hoogleraar aan de Radboud Universiteit won in 2008 twee prestigieuze wetenschappelijke prijzen voor onder meer zijn onderzoek naar magnetisme: de Spinozapremie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) én de prijs voor Wetenschap en Maatschappij.
Rasing behoort tot de absolute top van de Nederlandse universitaire wereld. De uitstraling van dergelijke erkenning voor de universiteit én voor de stad mag niet worden onderschat. Want een hoogwaardige universiteit trekt nieuwe talentvolle en creatieve mensen naar Nijmegen en die zijn van wezenlijk belang voor het culturele, wetenschappelijke en economische klimaat.

André Stufkens zet zich vrijwillig én bezoldigd in voor het behoud van het Nijmeegs cultureel erfgoed. In 2008 springen met name zijn verdiensten voor de Ivensstichting in het oog. De in november gepresenteerde DVD-collectie en de bijbehorende activiteiten eren één van Nijmeegs beroemdste zonen en hebben nationale en internationale uitstraling voor Nijmegen. Mede dankzij Stufkens blijven de Ivens-archieven ook in Nijmegen.