FNV Bouw & Infra: niet doorwerken bij vorst

05/01/2009 07:26

FNV Bouw

FNV Bouw & Infra waarschuwt dat de bouw niet kan doorwerken bij matige vorst. Doordat de afgelopen twee winters naar verhouding warm waren, kunnen de regels over 'vorstverlet' in het vergeetboek zijn geraakt. De bond heeft daarom maandagmorgen 5 januari om 7 uur zijn telefonische helpdesk open voor vragen. Werknemers hoeven 's morgens vroeg hun werk in de buitenlucht niet te beginnen bij een 'gevoelstemperatuur' van min 6 graden Celsius of lager. Tenzij de werkgever passend vervangend werk aanbiedt, kunnen werknemers om half 11 naar huis als de tweede meting opnieuw op of beneden min 6 ligt. Het salaris wordt volledig doorbetaald; niemand mag vanwege vorst worden ontslagen. Ook sneeuw en ijzel kunnen het werk onmogelijk maken.

Bepalend is de meting op het weerstation in de directe omgeving van de bouwplaats; vorst en windkracht vormen samen de 'gevoelstemperatuur'. Uitgangspunt in de bouw is dat vorst een ondernemersrisico betreft. Of en hoe de werkgever zich daartegen indekt, is niet de zorg van de werknemer. Die heeft recht op doorbetaling van loon, ook als de weersomstandigheden het werken onmogelijk maken. Ontslag kan niet door de beugel. "Is een werkgever onwillig, dan kunnen werknemers FNV Bouw & Infra voor bemiddeling inschakelen", zegt eerste onderhandelaar bouw John Kerstens. Hij raadt werknemers aan goed te kijken naar de verschillende voorwaarden om het werk neer te leggen: "Daarvan is min 6 graden er één. Een andere is dat de bouwplaats behoorlijk begaanbaar moet zijn. Dus is het glad door bevriezing, dan hoeft ook niemand aan het werk. En zorgt de werkgever niet voor doorwerkkleding, ook dan is werken even niet aan de orde."

Volgens Kerstens hoeft geen enkele werknemer in te zitten over zijn loon: "Blijft de werkgever in gebreke, dan springt het Garantiefonds van de bonden in. Dat keert direct per dag zo'n tachtig euro uit, voor jonge werknemers iets minder. En voor leden vorderen we als bond van de werkgever natuurlijk de rest van het loon." De werkgever kan echter niet leunen op het Garantiefonds: "Het fonds slaat de betrokken werkgever alsnog aan voor het geld dat hij verzuimd heeft aan zijn werknemers uit te betalen, plus de administratiekosten. Opzet van de sector bouw is namelijk dat werkgevers zoveel mogelijk 'doorwerkmaatregelen' treffen, niet alleen met kleding maar ook met bijvoorbeeld afscherming van het werk en bijverwarming. Ten slotte wordt er in Zweden ook gebouwd. Dus waarom hier niet."






Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,