Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Nieuwegein, 5 januari 2009

PERSBERICHT

Jim Stoeckel terug bij Nederlands honkbalteam

Na een afwezigheid van zeventien jaar keert Jim Stoeckel terug in de coachstaf van het Nederlands honkbalteam. De 56-jarige Amerikaan, die tweemaal eerder Nederlands beste honkballers onder zijn hoede had, fungeert komend seizoen als werperscoach van Oranje. Hij assisteert zijn landgenoot Rod Delmonico die per 1 januari 2009 Robert Eenhoorn is opgevolgd als bondscoach. Eenhoorn is met ingang van diezelfde datum technisch directeur honkbal van de KNBSB.

Voor zowel Delmonico als Stoeckel is de World Baseball Classic, begin maart in Puerto Rico, de eerste klus met het Nederlands team. Begin juli volgt het World Port Tournament in Rotterdam. Later dit jaar, van 9 tot en met 27 september, staat het WK op het programma. Dat wordt deels in Nederland gehouden.

Stoeckel is de opvolger van Brian Farley die zich de komende jaren fulltime bezighoudt met talentontwikkeling binnen de KNBSB. Tijdens de World Baseball Classic treedt Stoeckel op als bullpencoach. Voor dat evenement was eerder al de in Nederland geboren voormalige Major League- grootheid Bert Blyleven aangetrokken als pitcherscoach.

Vanuit zijn woonplaats Vero Beach (Florida), reageerde Stoeckel opgetogen op zijn benoeming. `Ik beschouw het als een eer en een voorrecht met Rod Delmonico, Robert Eenhoorn, Bert Blyleven en de andere coaches van het Nederlands team te werken. Robert ken ik al heel lang, Rod heb ik afgelopen zomer ontmoet tijdens de Major League Baseball Academy in Italië. Ik ben daar erg onder de indruk geraakt van zijn werk en zijn carrière.'
Stoeckel, die laatstelijk leiding gaf aan het internationale scoutingapparaat van de Cincinnati Reds, brak en passant een lans voor honkbal als Olympische sport: `Ik hoop dat de evenementen van 2009 de Olympische leiders ervan zullen overtuigen dat honkbal wel degelijk op de Spelen thuishoort.' En tot slot: `Ik zie het als een uitdaging de Nederlandse werpers te helpen de komende belangrijke maanden naar hun beste vermogen te presteren.'

Opgegroeid in Miami (Florida) als zoon van een leraar lichamelijke opvoeding, behoorde James William Stoeckel aan de universiteit van Harvard niet alleen tot de uitblinkers in honkbal en American football, ook zijn studie economie verliep succesvol. Zo mag hij zich doctorandus international business management noemen. In 1974 kon hij als profhonkballer aan de slag bij de Pittsburgh Pirates, maar in plaats daarvan koos de quarterback voor een profavontuur bij de Hamilton Tiger Cats in de Canadese footballcompetitie. Vrij snel daarna echter bekeerde hij zich tot honkbal en begon aan een lange carrière als coach en scout.




In 1980 ­ hij was toen assistent-coach op Harvard ­ werd Stoeckel gevraagd manager te worden van het Nederlands honkbalteam. Hij stemde toe, veroverde in zijn eerste jaar (1981) meteen de Europese titel en bleef tot en met het seizoen 1983 bij Oranje. In het najaar van 1984 keerde hij tijdelijk (voor één toernooi) terug als vervanger van landgenoot Harvey Shapiro. Van 1989 tot en met '91 nam Stoeckel nogmaals de Nederlandse honkbalelite onder zijn hoede. In die periode was hij ook hoofdcoach op het Davidson College in Davidson (North Carolina) en daar had hij onder anderen Robert Eenhoorn tot zijn beschikking, de talentvolle Rotterdammer die hij had leren kennen bij het Nederlands team. Als korte stop van Davidson vestigde Eenhoorn de aandacht van de New York Yankees op zich en in 1990 tekende hij bij die club een profcontract.

De specialiteit van Stoeckel is pitching. Hij fungeerde van 1983 tot 1987 en later nog eens in 1998 en '99 als werperscoach in de organisatie van de Los Angeles Dodgers. Van 1990 tot 1998 coördineerde hij bij de Dodgers de internationale scouting. Na zijn vertrek uit Los Angeles in 1999 was hij werperscoach op het Indian River Community College in Fort Pierce (Florida), totdat hij in november 2006 scout werd bij de Cincinnati Reds Baseball Club. Daar werd hij in januari 2007 benoemd tot Director of International Operations.

Jim Stoeckel en zijn vrouw Suzy hebben vier volwassen kinderen, van wie hun dochter Elisabeth in 1981 in Leiden is geboren.

Met de komst van Stoeckel is de coachstaf van het Nederlands team compleet. Hoofdcoach Rod Delmonico wordt, behalve door Jim Stoeckel, geassisteerd door Bill Froberg en Wim Martinus. Tijdens de World Baseball Classic maken bovendien Hensley Meulens en Bert Blyleven deel uit van de begeleiding.