Universiteit van Tilburg

6 januari 2009

ONDER EMBARGO tot 5 januari 2009 17.00 uur

Docent Engels Andrew Cartwright campusdichter 2009

Docent Engels Andrew Cartwright wordt de derde campusdichter van de Universiteit van Tilburg. De jury vindt zijn beeldende en gevarieerde (Engelstalige) gedichten de beste van de in totaal negentien kandidaten. Tijdens de universitaire nieuwjaarsborrel op maandag 5 januari wordt Cartwright officieel gepresenteerd.

Andrew Cartwright (42, Nottingham, Engeland) is verkozen tot campusdichter 2009. Gevraagd en ongevraagd mag hij een jaar lang poëtisch commentaar leveren op het campusleven van de Universiteit van Tilburg. Zijn gedichten krijgen een vaste plek bij initiatiefnemer Univers, het universiteitsblad, en hij zal ze zoveel mogelijk voordragen op podia op de campus én in de stad. Cartwright is de eerste medewerker die de jaarlijkse campusdichterverkiezing heeft gewonnen. De studenten Ton Linden (2007) en Farinaz Aryanfar (2008) gingen hem voor.

De vierkoppige jury had dit jaar keus uit een recordaantal van negentien deelnemers, die ieder twee gedichten 'geïnspireerd op het campusleven' en één vrij gedicht inzonden. De jury prijst de gedichten van Andrew Cartwright omdat hij 'mooie beelden oproept die vaak zeer tastbaar overkomen'. 'Er wordt creatief gespeeld met de Engelse taal en hij schakelt in hetzelfde gedicht soepel van grote tradities en denkers over naar de dagelijkse realiteit.'

Andrew Cartwright heeft zich in 2001 'vanwege de liefde' permanent gevestigd in Tilburg. Sinds 2002 is hij werkzaam op de UvT als docent Engels aan het Talencentrum. Eerder studeerde hij English Literature & Language in Liverpool en volgde een master American Literature met de specialisatie Modern American poetry & painting. Cartwright ziet het campusdichterschap als een kans om aan de weg te timmeren als dichter en wil zich ook storten in het Tilburgse cultuurcircuit. Hij dicht al van jongs af aan en schrijft tevens korte verhalen en columns. In 1995 verschenen enkele gedichten van zijn hand in de verzamelbundel 'X24' (Black Dog Press, Londen).

Cartwright schreef tot dusverre in het Engels, maar praat en schrijft uitstekend Nederlands. Hij realiseert zich dat het Engels voor zijn publiek een drempel kan vormen. 'Ik kan de manier waarop ik in het Engels schrijf niet aanpassen, maar ik kan wel meer rekening houden met Nederlandstalige lezers door bijvoorbeeld meer Nederlandse fragmenten te integreren in mijn werk dan nu.'

Dichter bij de Campus III
Om het UvT-talent dat mede door de dichterwedstrijd in beeld is gekomen een podium te bieden, is er op 28 januari 'Dichter bij de Campus'. Dit is inmiddels de derde editie van dit muzikale dichtersfeestje, op de woensdagavond vóór Landelijke Gedichtendag. Daar zal de Tilburgse (ex-stads)dichter en jurylid van de campusdichterverkiezing, Jace van de Ven, de campusdichter 2009 onthalen. Op Dichter bij de Campus III treden behalve Jace van de Ven en de campusdichter ook singer-songwriters en ander poëtisch en muzikaal talent van de UvT op.

Een gedicht van de campusdichter 2009

october eyes

lost glove gathering dew dropped on a bench

by Dante

fat green wheelie bin squatting out of sight by Simon

oak and beech leaves tube-blown to a mountain

by Olympia


*

exam room scholar heads bowed over paper hair hanging (innocent like sleeping children)

inside Cobbenhagen

window cleaners wielding telescopic squeegees
(as if washing an elephant)

outside Warande


*

cyclists

teeth gritted

iPods humming

bent forward

coming

along windy routes

Clipper Square ... Pious Street ... Hill Street ... New Country Street Red Cycle Path
Red Cycle Path
Red Cycle Path
Red Cycle Path
Red Cycle Path
Red Cycle Path
Red Cycle Path
Red Cycle Path

Andrew Cartwright