Gemeente Heusden


Burgemeester Henk Willems maakt nieuwe naam van gebied voormalig Land van Ooit bekend

En de naam is: Poort van Heusden

Het gebied waarin tot vorig jaar het Land van Ooit was gelegen, gaat Poort van Heusden heten. Dat heeft burgemeester Henk Willems van de gemeente Heusden zondag 4 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het voormalig Land van Ooit bekendgemaakt. De naam is het resultaat van een naamwedstrijd die de gemeente een maand geleden uitschreef.

Meer dan 250 mensen gaven gehoor aan de oproep van de gemeente. Dat resulteerde in een lijst van bijna 300 voorstellen voor een nieuwe naam. De naam Poort van Heusden werd ingediend door Frank Faas uit Heusden. Hij ontving zondag een cheque voor een diner voor twee in het Vughtse Kasteel Maurick, ter waarde van 150 euro.

Letterlijk
Het college van Heusden koos voor Poort van Heusden, omdat het gebied - zeker na de ombouw van het Ei van Drunen tot volledige afrit in 2010 - in de toekomst rechtstreeks toegang biedt tot Drunen, Elshout, Vlijmen, Nieuwkuijk en Heusden. Daarmee wordt het gebied letterlijk de poort naar de gemeente.

Het gebied beperkt zich overigens niet alleen tot het voormalig Land van Ooit. Het gebied strekt zich uit van de Vimmerik in Nieuwkuijk tot aan de Bosschen in Drunen en van de Nieuwkuijksestraat tot aan de onlangs aangelegde parallelweg. Het college werkt momenteel aan plannen voor de ontwikkeling van dit gehele gebied. Behalve recreatie speelt daarbij ook zakelijke bedrijvigheid in het groen een rol. Ook de aanstaande uitbreiding van het Ei van Drunen maakt deel uit van het gebied dat voortaan de Poort van Heusden gaat heten.

Genomineerden
Naast de inzending van Faas waren er drie andere namen genomineerd: Landgoed Steenenburgh, Landgoed Dondermond, Haai End. Anders dan Poort van Heusden hebben deze namen een historische achtergrond. Steenenburgh is de oudst bekende naam van het landgoed. Dondermond is een verbastering van d'Oultremont (Henriëtte d'Oultremont, echtgenote van koning Willem I werd door het volk spottend Jetje Dondermond genoemd). Haai End refereert aan het gegeven dat het gebied vroeger een heidegebied tussen Drunen en Nieuwkuijk was.

Steenenburgh en d'Oultremont of varianten daarop werden overigens door veel inzenders genoemd. Dat gold ook voor namen die op de een of andere manier refereerden aan het voormalige Land van Ooit. Die namen vielen echter alle af, omdat het college een relatie met het Land van Ooit niet wenselijke achtte. Inzendingen met d'Oultremont kwamen niet door de selectie, omdat de naam spellingsproblemen oplevert en bovendien al op diverse plekken in de gemeente gebruikt wordt. Dat laatste gold ook voor de namen met Steenenburgh. Landgoed Dondermond haalde het niet, omdat er geen enkele aanwijzing bestaat dat Henriëtte d'Oultremont ooit op het landgoed gewoond heeft.

Geplaatst op: 5 januari 2009