Gemeente Oldebroek


Burgemeester reikt opnieuw twee erepenningen uit

Nieuwjaarsreceptie gemeente

Op maandagavond 5 januari werd de nieuwjaarsreceptie van de gemeente gehouden in de hal van het gemeentehuis in Oldebroek. Onder genot van een alcoholvrij drankje brachten vertegenwoordigers van verschillende verenigingen en instanties in de gemeente de nieuwjaarswensen over aan het college van B&W.

Elk jaar zet de burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie vrijwilligers in het zonnetje en beloont ze met een erepenning. De erepenningen zijn dit jaar uitgereikt aan Herman Kaldeway, blokfluitdocent en oprichter van blokfluitensemble FEW, en aan speeltuinvereniging Vogelenzang uit Hattemerbroek.

Met het overhandigen van de erepenning aan het bestuur van speeltuinvereniging Vogelenzang uit Hattemerbroek zet de gemeente voor het eerst een vereniging in het zonnetje. Samen met de inwoners knapte het bestuur de speeltuin op toen hier vrijwel niets meer van over was. Met geld van sponsors werden nieuwe speeltoestellen aangeschaft waarbij in het bijzonder aandacht werd besteed aan de veiligheid van de spelende kinderen. Ook kwam er een kleine kantine. Door de inzet van bestuur en vrijwilligers wordt de speeltuin onderhouden, worden de speeltoestellen en de kantine schoongehouden en zijn er oppasmoeders die op schooldagen na schooltijd een oogje in het zeil houden. Vogelenzang werd daardoor een speeltuin die niet alleen bezoekers trekt uit Hattemerbroek en Wezep, maar ook uit Hattem. Zij komen bijvoorbeeld naar de speeltuin voor de kindermiddagen of het houden van een kinderfeestje.

Ruim 35 jaar geleden begon Herman Kaldeway uit Wezep met het geven van blokfluitlessen. Hieruit ontstond het Wezeps Blokfluit Consort, dat later uitgroeide tot FEW (Fluit Ensemble Wezep). Daarvan was Herman Kaldeway twaalf jaar muzikaal leider. Met FEW leverde hij een belangrijke bijdrage aan het cultuurbesef van veel jeugdige Wezepers; hij nam ze mee naar concerten, festivals en concoursen in binnen- en buitenland en stuurde een aantal van hen door naar de juiste vervolgopleiding in de muziek. Met het arrangeren van muziek van hoge kwaliteit verrijkte hij het repertoire voor blokfluit en het blokfluitensemble. Zijn arrangementen worden wereldwijd gebruikt. Met FEW won Herman Kaldeway verschillende prijzen op nationale en internationale concoursen, maar zette hij zich ook in voor de samenleving door het geven van pro deo concerten in instellingen en het meewerken aan kerkdiensten.

Na de overhandiging van de erepenning aan Herman Kaldeway werd het aanwezige publiek getrakteerd op een optreden van FEW. De leden brachten met hele bijzondere blokfluiten een muzikaal eerbetoon aan de heer Kaldeway.

De bestuursleden van de speeltuinvereniging en Herman Kaldeway reageerden heel verrast op hun uitverkiezing. Ze waren allen onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis gelokt. Na de uitreiking was het tijd voor de felicitaties van de aanwezigen en interviews met lokale media.