Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

16 december 2008 081216R

Nijmegen en Stadsregio verbeteren het busstation

Om busreizigers in Nijmegen meer comfort te bieden gaat vanaf 5 januari het busstation bij Centraal Station op de schop. Het werk start met het ophogen van de perrons om reizigers makkelijker in en uit te laten stappen. Ook wordt de wachtruimte uitgebreid en komt er een nieuw reisinformatiesysteem met actuele vertrekinformatie. De werkzaamheden duren tot april.

De opknap van het busstation is een gezamenlijk project van de gemeente en de Stadsregio Arnhem Nijmegen. De werkzaamheden worden op elkaar afgestemd, zodat reizigers, vervoerders, winkeliers en omwonenden zo min mogelijk hinder ondervinden.

Reisinformatiesysteem

Ter hoogte van alle perrons komen nieuwe informatiedisplays. Op de displays valt te lezen waar welke bus staat en hoe laat deze vertrekt. Naast de wachtruimte wordt ook de grote overzichtdisplay vervangen en ook de informatiezuil in de wachtruimte voor blinden en slechtzienden wordt vernieuwd. De nieuwe zuil geeft gesproken informatie over de bestemming, vertrektijd en perron van de lijn waarvan de informatie wordt opgevraagd. Het nieuwe dynamisch reisinformatiesysteem (afgekort DRIS) op het station is onderdeel van een regiobrede verbetering van het reisinformatiesysteem door de Stadsregio. Op 85 bushaltes in de regio komen displays met actuele vertrekinformatie.

Wachtruimte

De huidige overdekte wachtruimte op het busstation krijgt een nieuw uiterlijk. De wachtruimte wordt flink uitgebreid en krijgt een extra breed dak aan de kant waar de bussen stoppen, waardoor reigers comfortabeler kunnen wachten. Dit nieuwe stuk dak krijgt zonnepanelen erop, die duurzame energie opwekken.

Perrons

De nieuwe perrons waar de bussen stoppen worden verhoogd zodat reizigers makkelijker in en uit kunnen stappen. De perrons worden steeds per twee weggehaald en vervangen. Tegelijk komen er nieuwe detectielussen en worden de kapotte platen van het wegdek vervangen. Daarnaast voert de gemeente verbeteringen uit in de omgeving van het busstation uit. Het trottoir aan de kant van het voormalige postkantoor wordt opnieuw aangelegd. Verder zal ook de busbaan voor het station nieuwe platen krijgen.

Aan de andere kant van het station krijgt het plein rondom de onbeheerde fietsenstalling nog nieuw asfalt bij de laad- en loszone en komen er nieuwe borden. Ook wordt de indeling van de parkeervakken en opstelplekken opnieuw aangebracht. Deze werkzaamheden staan gepland voor maart.

De bedoeling is dat reizigers zo weinig mogelijk overlast ondervinden van de werkzaamheden. Alle buslijnen blijven rijden, maar zullen deels op andere perrons halt houden. Novio gaat steeds de voorkeurperrons aangeven. Het dynamisch reis informatie systeem (DRIS) wordt naar verwachting 's nachts vervangen.

Reizigers worden ter hoogte van het busstation door posters en grote banners op de veranderde situatie gewezen. In de spits blijven medewerkers van Novio met gele hesjes reizigers helpen met het vinden van de juiste bus.

IJs en weder dienende start het werk aan het busstation op 5 januari en is het in april 2009 gereed. Actuele informatie: www.nijmegen.nl/naarnijmegen.

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 2380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 323 59 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen